Cari açık kasımdan itibaren daralacak

Maliye Bakanı Şimşek, cari açığın son çeyrekten itibaren istikrara kavuşmasını beklediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Önümüzdeki sene başından itibaren çıkacak cari açık rakamlarının bir miktar daralma göstermesini öngörüyoruz" dedi.

Bakan Şimşek, Global Coalition For Efficient Logictics (GCEL) ile Arap Bankaları Birliğinin düzenlediği "Humawealth Etkinliği" çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Gazetecilerin cari açığa ilişkin soruları üzerine Bakan Şimşek, öngörülerinin iç talebin biraz daha makul seviyelere doğru inmesi ve bu çerçevede cari açığın son çeyrekten itibaren, 12 aylık rakamlar itibariyle en azından önce istikrara kavuşması, sonra da daralması olduğunu söyledi.

Bakan Şimşek, "Cari açığın bir miktar daralmasını öngörüyoruz son çeyrekten itibaren. Ama o rakamlar ne zaman çıkar, muhtemelen kasım ayında görürsünüz. Kasım ayı rakamları da gelecek senenin başında çıkar. Dolayısıyla önümüzdeki sene başından itibaren çıkacak cari açık rakamlarının bir miktar daralma göstermesini öngörüyoruz" dedi.

"Ticari ortaklarımıza göre daha hızlı büyüyoruz"

Türkiye'de iç talepteki büyümenin yüzde 15-16 düzeylerinde olduğunu, dolayısıyla Türkiye'nin Avrupa'nın 8-10 katı hızla büyüdüğüne dikkat çeken Şimşek, cari açıkla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yani ticari ortaklarımıza göre daha hızlı büyüyoruz. O anlamda dış ticaret açığının artması makul. İkinci olarak tabii ki takdir ederseniz ki geçen sene brent tipi ham petrol varil fiyatları ortalama 70 dolar civarında iken, bu sene bütün global ekonomiye ilişkin kaygılara rağmen petrol fiyatları bir türlü 100 doların altına inmedi. Dolayısıyla bunun da katkısı büyük. Üçüncü olarak Arap Baharı tabii ki bizim desteklediğimiz çok önemli bir gelişme bölgemiz için, Türkiye'miz için. Uzun vadede hakikaten çok önemli bir gelişme, çok heyecan verici bir gelişme."

"İşsizlik rakamları çok da sürpriz olmadı"

İşsizlik rakamlarına ilişkin bir soru üzerine Şimşek, rakamları henüz tam olarak inceleyemediğini belirterek, "Toplantıya gelirken danışmanım bana mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranının yüzde 9,6'ya kadar düştüğünü ifade etti. Bu çok ciddi bir başarıdır" dedi.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranının yüzde 9,6'ya düşmesinin; çok önemli bir mesafe kat edildiği ve ekonominin istihdam yaratmaya devam ettiği anlamına geldiğini vurgulayan Bakan Şimşek, açıklanan bu rakamın çok da sürpriz olmadığını ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir