Cari açık konusunda uyarı geldi

Moody's, Türkiye'nin artan cari açığını finanse etmesinin zorlaşması halinde kredi notunun baskı altına kalabileceğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin artan cari açığını finanse etmesinin zorlaşması halinde kredi notunun baskı altına kalabileceğini bildirdi.

Moody's'den yapılan açıklamada, Türkiye'nin 12 Haziran'da yapılacak genel seçimden sonra bütçesini sıkılaştırması gerektiği çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, Türkiye'nin mali durumunu düzeltmede ilerleme kaydetmesine rağmen, "büyük cari açığı ve cari açığı karşılamada portföy yatırımlarından gelecek kaynaklara bağımlılık gibi önemli dışsal kırılganlıkların, mali temelleri güçlendirmeyi daha fazla önemli hale getirdiği" kaydedildi.

Moody's analisti Sarah Carlson açıklamasında, "Türkiye'nin büyük ve artan cari açığını finanse etmesi daha da zorlaşırsa kredi notu baskı altında kalabilir. Türkiye için şu anda en önemli risk unsuru hızla kötüleşen cari açıktır" iddiasında bulundu.

Carlson, "Türkiye için şu anda en önemli güçlüğün, dış şoklara karşı direncini artırmak için daha büyük faiz dışı fazla vermesi, döviz rezervlerini daha fazla artırması ve borç seviyelerini daha da azaltması olduğunu" ifade etti.

Moody's'in şu anda Türkiye için kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin iki basamak altı olan "Ba2" seviyesinde, kredi notunun görünümü ise "pozitif"te bulunuyor.

Standard & Poor's'un Türkiye için kredi notu "BB", kredi notu görünümü "pozitif" ve Fitch'in kredi notu ise yatırım yapılabilir seviyenin yalnızca bir basamak altında olan "BB " seviyesinde yer alıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir