Dışişleri Bakanı Halep'te son durumu değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Halep'teki mevcut durumla ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, 7 bin 500 kişinin İdlib'e ulaştığını ve tahliyelerin devam etmesi gerektiğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'nin Halep kentinden devam eden tahliyelerle ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı. Çavuşoğlu, "Halep'ten 7 bin 500 kişi kurtarıldı. Hasta, yaralı, kadın ve çocukları öncelikli olarak Türkiye'ye alıyoruz" dedi. 

Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle: 

Halep'te sessiz kalamazdık. İnsanları vahşetten kurtarmak için özellikler Rusya'yla yoğun çaba sarfettik. Suriye'de bir siyasi geçiş sürecine acil ihtiyaç var. Bu süreçte Rusya ile muhalefeti bir araya getirmeye çalıştık. Sahadaki güçlerle Rusları Ankara'da bir araya getirdik.

Dün sabah ilk konvoy çıkarken taciz ateşi oldu. Diplomasi çalışmalarımız sonuç verdi. 6 tur tahliye yapıldı. Halep'ten 7 bin 500 kişi kurtarıldı. Hasta, yaralı, kadın ve çocukları öncelikli olarak Türkiye'ye alıyoruz. Psikolojik tedavi de veriyoruz. Son konvoyla ilgil yine bir tıkanıklık oldu. İran Dışişleri Bakanı Zarif'le tekrar görüştüm. Aşabilmek için görüşmeler sürüyor. Hiç kimse yardım etmese de biz Halep'ten kurtarılan kardeşlerimize her türlü yardımı ulaştırırız. Hazırlıklarımız tamam. 

Haleplilerin tahliyesi sürüyorHaleplilerin tahliyesi sürüyor

"Silahlı muhalifler İdlib'e gidecek"

İnsani konuları siyasete alet etmek isteyenler var. Ama biz mekik diplomasisi ile sonuç elde etmeye çalışıyoruz. İdlib'de kalmak isteyenler orada kalır. İhtiyaç duyanları Türkiye'ye alabiliriz. Hafif silahlarıyla Halep'ten ayrılacak olan muhalifler İdlib'e gidecek.

Putin'in şöyle bir önerisi oldu; ateşkes sağlandıktan sonra muhaliflerle rejimin 3. bir ülkede görüşmesinde fayda var. Süreci engellemek için rejim ve destekçileri sürekli manipülasyon yapıyor. Bizim rejimle doğrudan görüşme konusunda tutumumuz aynıdır, değişmemiştir. Suriye'nin genelinde acilen bir ateşkesin sağlanması lazım. İran, Rusya ve Irak'la görüş ayrılığımız yok.

"Merkel 50 milyon euro ayırdıklarını söyledi"

Reuters'a konuşan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in insani yardım konusunda 50 milyon euro ayırdıklarını söylediğini bildirdi. 

"İdlib'de kalmak istemeyenleri Suriye tarafında kurulacak kamplarda barındırabiliriz" diyen yetkili, "Halep'ten tahliye edilenlerin tamamının Türkiye'ye alınması gerekçi değil, bunun bir de güvenlik boyutu var. Beşiktaş saldırısını gerçekleştirenlerden birinin Suriye'den geldiği anlaşılıyor, patlayıcıların yurtdışından geldiği görülüyor" açıklamasında bulundu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir