CEO'lar 'yeni normalde rekabeti' konuştu

CEO'lar Capital ve Ekonomist dergilerinin organize ettiği toplantıda 'Yeni Normalde Rekabet' konusunu tartıştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, "Dinamik olaylarda her zaman fırsat var, ister kriz olsun küçülsün, isterse büyüsün. Büyüdüğü zaman köklü şirketler yapıları köklü olduğu için avantajlı olarak devam ettiriyorlar ama küçülme olduğu zaman büyük şirketler sıkıntı yaşıyorlar. THY olarak biz bu krizde akıl almaz bir şekilde büyüdük"dedi.

Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde, Vodafone Türkiye ana sponsorluğu ile IBM Türk etkinlik sponsorluğunda düzenlenen "Yeni Normalde Rekabet"konulu "CEO Clup"toplantısında konuşan Kotil, ister kriz olsun küçülsün, isterse büyüsün dinamik olaylarda her zaman fırsat olduğunu dile getirdi.

Malı sattıran markadır

2006 yılında özel şirket olduklarını anımsatan Kotil, şunları ifade etti:

"Kamu ortadan kalkınca, bizim patron değişti. 'Patron kim' dedik. Bize parayı veren kimse odur. Patron yolcu. O zaman servis kalitesi ile ilgili projeleri ortaya koymak çok kolay. Malı satmak istiyorsanız marka olması gerekiyor. Marka da 1 yılda olmaz. Biz markada nereye geldik, söyleyeceğim; Afrika'da bir bayan, bizim bagaj etiketlerimizden dairesel kırmızı vardır, reklamlarda da kullanıyoruz, onu kendine küpe yapıyor. Yani markamız bir köyde bir hanımefendinin kulağına kadar gidiyorsa, demek ki bir yol aldık. Marka oluştururken kaliteden taviz vermiyorsanız, her harcadığınız marka kuruşu size tekrar dönüyor. Hedefleri çok iyi koymak lazım. Ama her gün 25 saat çalışmak gerekiyor. Biz de şirkette 25 saat çalışıyoruz."

Farklılaşan kazanacak

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray da, "Global kriz sonrasında 'yeni normali nasıl yöneteceğimiz' konusunda tüm dünya çok derinlemesine tartışıyor"dedi.

Tüketicinin güçlü olacağı bir dünyada odaklanması gereken stratejinin "farklılaşma"olacağını belirten Timuray, artık klasik modellerin geçerli olmayacağını söyledi.

Farklılaşma için de teknolojiyi çok iyi kullanmak gerektiğini dile getiren Timuray, "Ayrıca değişim yönetimini de çok iyi algılamamız gerekiyor. Sürdürülebilirlik için paydaşlarla sürdürülebilirliği yürütmemiz lazım. Bununla topluma olan güveni yaratabiliriz. Artık markaların ticari bir marka olarak kendilerini sürdürmelerinden ziyade bir güven markası olarak faaliyetlerine devam etmeleri gerekiyor. Artık güven en önemli sürdürülebilirlik maddesi"diye konuştu.

Değişim kırılmalardan sonra gerçekleşiyor

CEO Clup Başkanı Akın Öngör moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Yeni Normalde Rekabet"konulu panelde konuşan Akkök İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman, değişimin daha çok krizlerden sonra ortaya çıktığını belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir