Cerattepe'de yol ulaşıma açıldı

Artvin'de, Cerattepe bölgesinde yolu kapatan gruba güvenlik güçlerince müdahalede bulunuldu. Müdahalenin ardından yol, iş makinalarının ulaşımına açıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Artvin'de, Cerattepe bölgesine giden yolu kapatarak maden şirketi yetkilileri ve iş makinelerinin geçişine izin vermeyen gruba güvenlik güçlerince müdahalede bulunuldu. Yol, müdahalenin ardından iş makinelerinin ulaşımına açıldı.

Artvin Cerattepe bölgesinde 38 hektar alandaki "Bakır ve Açık Ocak Altın İşletme Projesi" kapsamında, ilgili şirketin çalışmalara başlamak üzere iş makineleriyle maden sahasına çıkacağını duyan ve dün sabah saatlerinde Çamlık Mahallesi mevkisinde yaklaşık 200 araçla yolu kapatan gruba, güvenlik güçlerince dağılmamaları üzerine akşam saatlerinde biber gazlı müdahalede bulunuldu.

Müdahale sırasında ormanlık alanda ufak çapta yangınların meydana gelmesi nedeniyle itfaiye ekiplerince zaman zaman söndürme çalışması yapıldı. Bu arada, itfaiye personelinin de biber gazından etkilendiği görüldü.

Güvenlik güçlerinin müdahalesinin ardından madencilik faaliyeti planlanan bölgeye giden yol ulaşıma açıldı. Söz konusu şirkete ait kepçe ve iş makineleri ise yolun açılmasının ardından polis ve jandarma nezaretinde bölgeye hareket etti.

Karahan, eylemcileri sakinleştirdi

Müdahalenin ardından Artvin Valiliği önünde toplanan yaklaşık bin kişilik grup, Vali Kemal Cirit ile güvenlik güçlerini protesto etti. Valilik bahçesine su şişesi atan grubu, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan sakinleştirmeye çalıştı.

Öte yandan, gün içerisinde müdahaleye rağmen iş makinelerinin üzerinden inmeyen ve gözaltına alınan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan da emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Karahan, valilik binası önüne geldi.

Gruptakilere sakin olmaları konusunda uyarıda bulunan Karahan, "Sabırlı olmalıyız. Hukuk mücadelemizi kazanacağız. Lütfen olayları provake etmeyelim" dedi.

Güvenlik güçleri, kalabalık grup nedeniyle Artvin Valiliği ile yakınında bulunan Çarşı Polis Merkezi çevresinde önlemlerini artırdı.

'Oturma eylemi başladı'

Artvin Valiliği önünde toplanan bir grup, Cerattepe bölgesinde yapılması planlanan madencilik faaliyetine tepki göstermek için oturma eylemi başlattı. 

Valilik önünde bir araya gelen ve aralarında Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan ve avukat Bedrettin Kalın'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık bin kişilik grup, Cerattepe bölgesinde madencilik faaliyeti yapılmasını istemediklerini belirterek Vali Kemal Cirit'e tepki gösterdi. 

Ardından Karahan ve Kalın, Vali Cirit'le makamında bir süre görüştü. Görüşmenin ardından gruptakilere hitap eden Karahan, söz konusu madencilik faaliyetini protesto etmek için oturma eylemi başlattıklarını belirterek Vali Cirit'in grubun dağılmasını istediğini aktardı.

Kendilerinin de Cirit'e dağılmayacaklarını söylediklerini anlatan Karahan, gruptakilerin arasında provakasyon yapacak kişilerin olabileceğine söyledi. Karahan, taşkınlık yapmayacaklarını ancak sonuç alana kadar eylemlerine devam edeceklerini ifade etti.

Avukat Kalın ise bu mücadeleyi 20 yıldır yaptıklarını, son olaylar sebebiyle de Artvin'e 7 ilden takviye polis gönderildiğini dile getirerek Artvin halkının maden şirketi karşısında eğilmeyeceğini savundu. 

Söz konusu madencilik faaliyetinin sona ermesi için hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini bildiren Kalın, "Ankara'daki avukat arkadaşlar, mahkemeden yeniden yürütmeyi durdurma talebinde bulundular. Yarın 3 avukatla birlikte Rize İdare Mahkemesine başvuracağız" diye konuştu. 

Grubun valilik önündeki oturma eylemi sürüyor. 

Eylem nedeniyle valiliğin girişi ve çevresinde çevik kuvvet ekiplerince yoğun güvenlik önlemi alındı.