Çerkezköy, İstanbul sanayisinin yeni gelişim merkezi olmaya talip

Çerkezköy OSB Marmara Bölgesi'nin gelişen ikinci sanayi üssü olarak İstanbul'dan yatırımcı çekmeyi hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

M.Nedim ÇAĞLAR

TEKİRDAĞ - Marmara Bölgesi'nin gelişen ikinci sanayi üssü konumundaki Trakya'da yıldızı parlayan Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) 34 yıllık birikimiyle, İstanbul sanayisinin yeni gelişim merkezi olmaya aday.

İstanbul'a 1 saatlik mesafede olan ÇOSB, 27'si yabancı, 192 sanayi tesisiyle  yaklaşık 33 bin kişiye istihdam yaratıyor. Aksu, Dinarsu, Yünsa, Profilo gibi, 70'li yıllarda Türkiye'nin ilk büyük sanayi kuruluşlarının üretime başladığı ÇOSB İstanbul'daki sanayi devlerinin yatırımlarını çekmek için kendi gümrük bölgesini kurma çalışmalarına da hız vermiş durumda. Yüzde 75 doluluk oranı olan ÇOSB'de, yatırım için 90 sanayi parseli mevcut. 10 bin metrekareden 115 bin metrekareye kadar toplam 338 büyük parseli olan ÇOSB'de, 250 parsel üretim, inşaat ve proje aşamasında. ÇOSB yönetimi sanayicinin global pazarda rekabet gücünü arttırmak için toplu alım hizmetiyle enerji maliyetlerini düşürüyor.

Yatırımlar için cazibe merkezi olma konumunu sanayiciye global pazarda rekabet edebilirliğini arttıran hizmetleriyle kazandığını dile getiren ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, İstanbul'a yakınlığı ve demiryolu, havayolu, denizyolu, karayolu gibi geniş ulaşım olanakları nedeniyle ÇOSB'nin İstanbul sanayisinin yeni gelişme merkezi olmaya aday olduğunu söyledi. ÇOSB'nin İstanbul'a sadece 1 saat uzaklıkta olduğunu ifade eden Sarıoğlu, "Bölgemizde fabrikaların sahiplerinin, yöneticilerinin bir çoğunun evi İstanbul'da  ve buradan her gün gidip gelebiliyor" dedi.

Hedeflerinin bölgedeki sanayicinin dünya pazarındaki rekabet gücünü arttırmaya yönelik olduğunu ifade eden Sarıoğlu, bu amaçla yatırımlarına devam ettiklerini söyledi. Kendi gümrük bölgelerini kurma çalışmalarını başlattıklarını kaydeden Sarıoğlu, OSB'lerine gümrüğün gelmesiyle Marmara Bölge'sinde yatırım şampiyonu olacaklarını söyledi.

Tüketilen elektrik, toprak büyüklüğü ve yarattığı istihdam hacmi verilerine göre Türkiye'nin ilk 3 OSB'si arasında yer aldıklarını kaydeden Sarıoğlu, "İSO tarafından her yıl açıklanan  'En Büyük İlk 500 Sanayi Kuruluşu Listesi'nde 20 firmamız yer aldı. İkinci 500 sanayi kuruluşu arasında da  18 firmamız yer aldı. 2009 yılının en büyük bin ihracatçı firması arasında da 21 firmamız bulunuyor" şeklinde konuştu.

Bu göstergelerin ÇOSB'yi geleceğin sanayi üssü konumuna doğru götürdüğünü ifade eden Sarıoğlu, "Bu anlamda hedefimiz İstanbul sanayisinin bölgemizde yer almasını sağlamak. Yaptığımız yatırımlar, verdiğimiz hizmetler bizi bu adaylıkta öne çıkarıyor" dedi. Sarıoğlu, ÇOSB' nin sanayicilerine bölge dışındaki sanayicilere göre yüzde 18 daha ucuz elektrik ve yüzde 10 daha indirimli doğalgaz sağladığına dikkat çekti.

Bölgelerindeki firmaların başta Almanya, İngiltere gibi AB ülkelerine, ABD'ye ve Türki Cumhuriyetlere ihracat yaptığını ifade eden Sarıoğlu, bölgelerinde faaliyet gösteren 192 sanayi kuruluşunda yaklaşık 33 bin kişinin istihdam edildiğini söyledi. Sarıoğlu, bölgeye gelecek yatırımların tam doluluk halinde 20 bin kişi olmasını beklediklerini belirtti. Türkiye'nin ilk merkezi arıtma tesisini yapan bölge olduklarına vurgu yapan Sarıoğlu, "Bu hizmeti verebilmek için sadece arıtma tesisimizde 30 kişi çalıştırıyoruz" dedi. Bölgelerindeki sanayicinin üretimin dışındaki sorunları bölge müdürlüğünün çözdüğüne dikkat çeken Sarıoğlu, 34 yıllık bir bölge olan ÇOSB'nin alt yapı sorunlarını çözdüğünü söyledi.

OSB yönetimleri sanayicilerden oluşmalı

Sanayide yeni dönemin OSB dönemi olacağını işaret eden Sarıoğlu, OSB'lerin sanayiciye global pazarda rekabet gücü kazandıracak özelliğe kavuşması gerektiğini söyledi. Bunun için Türkiye'deki mevcut OSB'lerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Sarıoğlu, "Türkiye'de 252 OSB'nin sadece 40'ını sanayiciler yönetiyor. Diğerlerini il, belediye, İl Özel İdaresi ve Sanayiciler Derneği  gibi kamu kurumları yönetiyor.

Sanayicinin olmadığı bir yönetim ve idare mekanizması ne kadar sağlıklı sorgulamak gerekiyor" şeklinde konuştu. Sanayicinin etkin olduğu bir yönetim mekanizmasının sorunlara daha çabuk ve etkili çözüm üretebileceğine dikkat çeken Sarıoğlu, ÇOSB yönetiminin 5 sanayiciden oluşan bir yönetim mekanizması olduğunu söyledi. Bölge hizmetlerinin kar odaklı olmadığını ifade eden Sarıoğlu, alınan hizmetlerin aynı bedelle sanayiciye verildiğini söyledi.

Mehmet Özdoğan ÇOSB Müdürü:

90 sanayi parseli büyük yatırımcıları bekliyor

Bölgenin altyapı yatırımlarının yaklaşık yüzde 90'nı tamamlandı. Bölgemizin yüzde 75'i dolu durumda.  Kalan yüzde 25'lik bölümde yaklaşık 90 sanayi parselinin bulunuyor. 10 bin metrekareden 115 bin metrekareye kadar parsel bulunuyor. Toplam 338 büyük sanayi parseli var. 2010 yılı Haziran ayı itibariyle bu parsellerden 250'si üretim, inşaat ve proje aşamasında. Bu tesislerden 27'si yabancı yatırımcılara ait.

Bunun dışında küçük sanayi sitesinde 43 adet küçük, 3 bin metrekarenin altında parsel bulunmakta olup, bu parsellerden 13'ü üretim, inşaat ve proje aşamasında. Bölgemiz İstanbul'a yakınlığı, demiryolu, havayolu, denizyolu ve karayolu gibi geniş ulaşım olanakları nedeniyle İstanbul sanayisinin gelişme alanı oldu. Bölgemiz, E5 karayolu'na 35 kilometre, TEM Otoyolu'na 15 kilometre, Tekirdağ Limanı'na 75 kilometre,  Ereğli Limanı'na 60 kilometre, Çorlu Hava Limanı'na 40 kilometre, Atatürk Hava Limanı'na 90 kilometre, Çerkezköy Tren İstasyonu'na ise 5 kilometre mesafede. Tüm parsellerinde atıksu ve yağmur suyu hattı bağlantıları tamamlandı. Atık su arıtma tesisine ileten büyük terfi istasyonu ve kollektör hatları hizmete girdi.

Enerji nakil hatları bölgenin 1'inci kısmında yeraltına alındı. 2'inci  kısmın ise yeraltına alınması çalışmalarına başlandı. Bu da 2011 yılının ilk yarısında tamamlanacak. Bölgemizde bulunan sanayicilerin daha temiz enerji kullanması için ÇOSB'nin  tam ortasındaki 17 bin metrekarelik parseli TEİAŞ'a tahsis ettik. Buraya yeni bir 154 kV şalt tesisi kurulması çalışması başlatıldı. Böylelikle bölgemizin gelecek yıllardaki elektrik enerjisi ihtiyacı için şimdiden önlem alınmış oldu.

Yeraltı suyunun azalması nedeniyle yer üstü suyu kullanımına geçmeyi planlıyoruz. Ergene Havzasının geleceği açısından, Yoncalı Barajı'nı hayata geçireceğiz. Lojistik alanda da yeni yatırımlar olacak. Bölgenin ortasında demiryolu geçirme çalışmaları sözkonusu.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir