Cerrah 'şüpheli' sıfatıyla ifade verdi

Hrant Dink cinayetine ilişkin kamu görevlilerinin ihmali olduğu iddiasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, İstanbul Eski Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah 'şüpheli' sıfatıyla adliyede ifade verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce yürütülen Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında, 'Dink'in ölümünde ihmali olduğu' iddia edilen kamu görevlilerinden dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, "şüpheli" sıfatıyla ifade vermek üzere İstanbul Adliyesi'ne geldi. Cerrah, ifadesinin alınmasının ardından adliyeden ayrıldı.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de Şişli'de uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmesine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği Terör ve Örgütlü Suçlar Birimi Savcısı Yusuf Hakkı Doğan tarafından yürütülen soruşturmada, söz konusu dönemde görev yapan bazı kamu görevlilerinin ifadesine başvuruluyor. 

Bu kapsamda, Hrant Dink cinayetinin işlendiği dönemde İstanbul Emniyet Müdürü olan ve soruşturmada adı geçen diğer kamu görevlileriyle beraber görevini ihmal ettiği iddia edilen Cerrah da "şüpheli" sıfatıyla ifade vermek üzere Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na geldi.

Adliyenin 7. katına çıkan Cerrah'ın, soruşturmayı yürüten savcı Yusuf Doğan tarafından ifadesi alınıyor.  

Aynı soruşturmada, Cerrah'ın yanı sıra, eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve eski İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör'ün de geçen hafta ifadesine başvurulmuştu. "Cinayette ihmali olduğu" iddia edilen diğer bazı kamu görevlilerinin de soruşturma kapsamında ifadelerine başvurulması bekleniyor. 

Soruşturma süreci 

Hrant Dink cinayetinde ihmali olduğu iddia edilen, Cerrah ve İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör ile emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu 9 kamu görevlisi hakkında açılan soruşturmaya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce verilen takipsizlik kararı, Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 6 Haziran'da kaldırılmıştı. 

Heyet, gereğinin yapılması için soruşturma dosyasının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na iade edilmesine hükmetmişti. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Birimi savcılarından Yusuf Doğan'a teslim edilen, Dink cinayetinde kamu görevlilerinin ihmali olduğu iddialarına yönelik dosya ile devam eden soruşturma dosyası, tek soruşturma dosyası olarak birleştirilmişti. 

Tek dosyayla soruşturma yürütmeye başlayan savcılık, bu soruşturma kapsamında eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve emniyetteki paralel yapı soruşturmasında tutuklu bulunan eski İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in "şüpheli", cinayet davasının sanığı Ogün Samast'ın ise "tanık" sıfatıyla ifadelerine başvurmuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir