Çevik Bir: Emir ve talimatları uyguladım

Çevik Bir, nöbetçi mahkeme hakimliğinde verdiği ifadede, 28 Şubat soruşturmasına ilişkin hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek; hükümetin, MGK'nın ve zamanın Başbakanı'nın emir ve talimatlarını uyguladığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - 28 Şubat Soruşturması çerçevesinde tutuklanan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, nöbetçi mahkeme hakimliğinde verdiği ifadede, üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini belirterek, hükümetin, Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) ve zamanın Başbakanı'nın emir ve talimatlarını uyguladığını ifade etti. 
 
Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında tutuklanan ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan zanlılar, nöbetçi Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde verdikleri ifadede, suçlamaları reddetti. 
"Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmek, hükümetin görevlerini kısmen veya tamamen engellemek, engellemeye teşebbüs etmek, darbeye teşebbüs etmek" suçlarından haklarında soruşturma açılan 13 sanığın, Ankara Adliyesi'nde dün gün boyunca devam eden savcılık sorgularının ardından mahkemedeki ifadeleri de yaklaşık 15 saat sürdü. 
 
Mahkeme, emekli Orgeneral Çevik Bir, emekli Tuğgeneral Ünal Akbulut, emekli Kıdemli Albay Serdar Çelebi, emekli Albaylar Yüksel Sönmez, Yahya Cem Özarslan, Ruşen Bozkurt, Oğuz Kalelioğlu, Cengiz Çetinkaya ve Alican Türk hakkında "haklarında kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunması, sevk maddelerindeki eylemler için öngörülen cezanın alt ve üst sınırları ve bu maddelerin kaçma kuşkusu doğurması ile adli kontrol kararı verilmesinin yetersiz kalacak olması" nedeniyle tutuklanmalarına karar verildi. 
 
12 zanlıdan 3'ü serbest 
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği, savcıların tutuklanmalarını talep ettiği 12 zanlıdan Ümit Şahintürk ile Necdet Batıran ve Hamza Özaltun'un, 'mevcut delil durumunu' dikkate alarak, serbest bırakılmasına karar verdi. Mahkeme, serbest bırakılanların, yurt dışına çıkmamak suretiyle adli kontrol altına alınmalarına da hükmetti. Tutuklanma talebine karşı zanlıların avukatlarının Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne 7 gün içinde itiraz hakkı bulunuyor. 28 Şubat Soruşturması kapsamında tutuklanan ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan zanlılar, nöbetçi Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde verdikleri ifadede, suçlamaları reddetti.
 
Çevik Bir: Suçsuzum
Mahkemede verdiği ifadesinde emekli Orgeneral Çevik Bir, üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini belirterek, hükümetin, Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) ve zamanın Başbakanı'nın emir ve talimatlarını uyguladığını ifade etti. Bir, ifadesinde suçsuz olduğunu da savundu. Bir'in Avukatı Vahap Bozkurt ise Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) MGK ve Bakanlar Kurulu kararları muvacehesinde kurulduğunun altını çizerek, "BÇG, MGK kararları ve Bakanlar Kurulu kararları uyarınca irticaya karşı tedbir alınması amacıyla oluşturulmuş olup, amacı irticai terörün Türkiye Cumhuriyeti demokrasisine ve Türk halkına ve hükümetlerine zarar vermesini engellemektir" dedi. 28 Şubat 1997 tarihli MGK'da MİT tarafından irtica ile ilgili ayrıntılı bir sunum yapıldığını anımsatan Bozkurt, 28 Şubat sürecindeki MGK kararları, dönemin Başbakanı'nın talimatlarının ve İçişleri Bakanlığı ile MİT'in irtica ile mücadele noktasındaki çalışmalarının istenmesi durumunda müvekkiline yöneltilen suçun vasfının ve niteliklerinin kesinlikle değişeceğini savunan Bozkurt, "Hükümet tarafından alınan MGK kararlarının esas amacı müvekkilimize isnat edilen suçlamanın tam aksine irticai teröre karşı mevcut hükümeti korumak için gerekli tedbirlerin alınmasıdır. Dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan kendi isteği ile istifa etmiş ve ederken de diğer ortağı ila yaptığı protokol gereği görevi Tansu Çiller'e bırakmak üçere aynı partilerin hükümet etmeye devam etmesi amacı ile istifa ettiğini belirtmiştir. Ancak dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel hükümeti kurma görevini Mesut Yılmaz'a vermesi nedeni ile hükümet değişikliği olmuştur. Şayet Çiller ile Erbakan arasındaki protokol gereği Çiller Başbakan olsa idi mevcut hükümet görevine devam edecekti" değerlendirmesinde bulundu. 
 
Verilen emir gereğince Batı Eylem Planı hazırlıklarına başlandı
Mahkeme tarafından tutuklanan emekli Tuğgeneral Ünal Akbulut ise, suçlamaları kabul etmediğini ifade ederek, suçun hem maddi hem de manevi unsurlarının oluşmadığını savundu. Asli kadro görevi devam ederken şube müdürü tarafından BÇG'nın harekat konseptini hazırlamakla görevlendirildiğini vurgulayan Akbulut, mahkemedeki ifadesine şu sözlerle devam etti: 
 
"Bu görevin ifası için MGK'nın 28 Şubat kararları, Başbakanlığın ve İçişleri Bakanlığının konu ile ilgili genelgeleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, MİT ve karargahtaki diğer dairelerden toparladığım belgelerden istifade edilmiştir. Bu görev tamamen amirlerimden aldığım emir ve direktifler doğrultusunda ifa edilmiş olup, bir suç teşkil eden bir husus bulunmadığı kanaatindeyim. Batı harekat konsepti ile bağlantılı olarak konseptte yer alan hususların teferruatlı iş planına dönüştürülmesi için verilen emir gereğince batı eylem planı hazırlıklarına başlanılmış ancak bu çalışma bitmeden ben görevden ayrılmıştım. BÇG kurulduğu İç Güvenlik Harekat Dairesi'nde bu grup kurulduktan sonra 1.5 ay kadar çalıştım. Askerlik mesleğinin doğası gereği meslek hayatımın her safhasında olduğu gibi bu 1.5 aylık süreçte de yapmış olduğum tüm iş ve işlemler amirlerimin bilgisi ve talimatları doğrultusundadır." 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir