CEZ, Akenerji'den çekilirse Akkök Grubu da çıkacak

Akkök İcra Kurulu Başkanı Berkman, Akenerji’deki ortakları Çek enerji şirketi CEZ’in şirketteki yüzde 37.5’lik hissesini satmak istediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sayime BAŞÇI

PARİS - Enerji sektöründeki büyüme hedefleri doğrultusunda 2009'da Çek enerji devi CEZ ile stratejik ortaklığa imza atan Akkök Grubu, enerji sektöründen çekilme sinyalleri verdi.

Son olarak Akkök-Akenerji-CEZ ortaklığında Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ'nin ihalesini alan grupta, özellikle regülasyonlar ve tarifelerdeki belirsizlik nedeniyle Çek şirketin uzun süredir huzursuz olduğu belirtiliyordu. Ortaklarının önümüzdeki dönemlerde Akenerji içindeki yüzde 37.5'lik hissesini satabileceğini kaydeden Akkök İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman, bu durumda Akenerji'ye ait hisselerin de satılabileceğini vurguladı.

Sabancı da dahil olmak üzere pek çok büyük enerji grubunun CEZ hisselerine talip olduğunu açıklayan Berkman, "Ortağımızla bizim yüzde 37.5'er hissemiz var. CEZ çıkarsa biz de çıkarız. Birlikte girdik bu işe birlikte satmak durumundayız. Bir numaralı stratejik sektörümüz enerji değil. Burası olmazsa paraları başta karbon olmak üzere diğer sektörlere yöneliriz" ifadelerini kullandı.

"3 stratejik sektör belirledik"

Akkök Grubu'nun 3 stratejik sektör belirlediğini kaydeden Berkman, kimya, gayrimenkul geliştirme ile enerji dağıtım ve üretim sektörlerine odaklandıklarını söyledi. Berkman, özel sektörün ağırlığının artacağı beklentisi ile enerji sektörüne yaklaşık 25 yıl önce girdiklerine işaret etti.

Satışa çıkan CEZ hisselerinin değerini bulması durumunda elden çıkarılacağını aktaran Berkman, "Şu anda şirketin borsa değeri 820 milyon dolar. Adaylar Deloitte'de toplanıyor. Önce onlar bakacak. Çok önemli talipler var. Büyük şirketlerin hemen hepsi teklif getirdi. Fon yok. Sabancı da var. Biz bu işe ortağımız ile prensip olarak beraber girdik beraber çıkarız. Enerjiden çıkıyoruz demek için erken. Satılmazsa devam edeceğiz. Orası gelecek tekliflere bağlı" diye konuştu.

"Özelleştirmeler zamanla oturur"

Ortaklık sürecinde en büyük sıkıntıyı regülasyonlar ile değişen tarifelerde yaşadıklarını belirten Berkman, sektörün zorluğuna dikkat çekerek, özelleştirme süreçlerinin ABD ve İngiltere gibi ülkelerde de zamanla oturduğunu anlattı. Şu anda Türkiye'de bu alanda ciddi bir rekabet olduğunu vurgulayan Berkman, sözlerine şöyle devam etti:

"Enerji uzun vadeli ve büyük yatırım isteyen bir konu. 6-7 yılda meyvelerini verir. Alıp yürüyen bir sektör değil. Çek grubu niye bu kadar yatırım yapalım dedi ve durdurdu."

"Karbon elyaf ön planda"

Grubun cirosunun büyük kısmını teşkil etmesine rağmen enerjinin Akkök'ün bir numaralı işi olmadığını belirten Berkman, "Buradan çıkarsak, başta karbon elyaf olmak üzere diğer şirketlerimize yönelebiliriz" ifadelerini kullandı.

Şu anda karbon elyaf ile stratejik bir üretime imza attıklarını anlatan Berkman, bu alanda ara ürünlere gireceklerini dile getirdi. Berkman, bu noktada özellikle rüzgar türbin kanatları için üretilecek karbon elyaf bazlı kumaş üretimine sıcak bakılabileceğini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir