Ceza değil teşvikle

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ'DEN / Mehtap AKBAŞ ÇİFTCİ

[email protected]

1972-1987 yılları arasında İzmit Ticaret ve Sanayi Odası'nda başkanlık görevini yürüten, 1989 yılında Kocaeli Sanayi Odası'nın yönetim kurulu başkanı olan,  1960'lı yıllarda ise bir dönem Kocaeli milletvekilliği yapan Şahabettin Bilgisu, Kocaeli'nin gelişimine önemli katkılar sağlamış önemli bir isim. Şahsen tanıma imkanı bulamasam da çalışkanlığı ve yenilikçiliğiyle ilgili methini çokça duydum. Bilgisu'nun en önemli özelliklerinden biri de kuşkusuz ileri görüşlülüğü.

Türkiye'de özel sektör yatırımlarının hızlandığı 1990'lı yıllarda çevre faktörünün gelecekte daha önemli hale geleceğini daha o zamanlarda görmüş, bu durumun sadece ceza ile disipline edilemeyeceğine kanaat getirmiş.  Bu sebeple de çevre yatırımlarının ödüllendirilerek teşvik edilebileceğini, kurumsal olan ya da olmayan birçok firmaya öğretmiştir. İşte Şahabettin Bilgisu'nun başlattığı bu gelenek tam 17 yıldan bu yana devam ediyor. 1995 yılından bu yana Kocaeli Sanayi Odası, üretim yaptıkları yerde çevre faktörünü de gözeten, hatta bu alanda ciddi bütçeler ayıran büyüklü küçüklü birçok firmayı ödüllendiriyor. Bölgesel hale getirilen geleneğin son halkası ise daha önce sizlere duyurduğumuz üzere tamamlandı. Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri'nin yenileri Ford Otosan Kültür Merkezi'nde  yapılan törende yeni sahiplerini buldu.

13 firmanın başvuru yaptığı yarışmada birinciliği 4. kez Ford Otosan kazandı. Gölcük'lü Connect'in New York'ta  resmi taksi onayı alması şirket için ayrı bir mutluluk kaynağı oldu sanırım. Diğer teşvik ödülleri ise otomotiv yan sanayine orijinal yedek parça üreten Federal Moğul ile Aromsa'nın oldu. KOBİ dalında teşvik ödülünü ise hatırlayacağınız gibi Solventaş aldı.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, törendeki konuşmasında yarışmaya olan ilginin her yıl giderek arttığını söyledi söylemesine ama ne yazık ki ben başkanın bu görüşüne katılamıyorum.   Çünkü, 2 bini aşkın sanayi tesisinin bulunduğu Kocaeli'de yarışmaya katılan firmalara baktığınızda  genelde aynı isimleri görüyorsunuz. Kurumsal firmalar hukuksal ya da sosyal sorumluluk gereği çevre ile ilgili yatırımlarını yapıyorlar. Yani bu bilinç çoktan oluşmuş. (Yabancı sermayeli firmalarda daha da fazla) Bölgede yüzde 27 paya sahip kimya tesislerinin önemli bir bölümü  ise üçlü sorumluluk belgesine haiz. Bu firmalar da lazım elbet ancak bu yarışta herkesi heyecanlandıracak  firmalar,  KOBİ statüsündeki firmalar. Dolayısıyla bu şirketlere çevre bilincini aşılamak, onları bu yönde teşvik etmek önemli bir prestij olacağı için diğerlerini de harekete geçirecektir. Kocaeli Sanayi Odası'nın var olan gayretlerini bu yönde artırması daha olumlu sonuçlar verebilir.

17 yıldan bu yana yarışma jürisinde yer alan Kocaeli Üniversitesi Çevre Bölüm Başkanı Prof. Dr. Savaş Ayberk, törendeki konuşmasında güzel bir söz söyledi. "Bu sorumlulukları yerine getirtmek kanunlarla mümkün lakin önemli olan bu değil. Sadece sanayide değil toplumda topyekün bir çevre bilinci yaratmak lazım." Kesinlikle doğru. Değerli isimlerden oluşan jürinin birinciyi seçmekte zorlanacağı günler hayal olmamalı…