Cezaevinde yaşananlarla yüzleşilmeli
Kışanak, "Tezkere ile ilgili görüşmelerin kapalı oturumda yapılmasına karşıyız" dedi.
ANKARA - BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, 12 Eylül döneminde Diyarbakır Cezaevinde yaşananlarla yüzleşmeden "Kürt sorununun" çözülmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Kışanak, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Diyarbakır Cezaevinde, 12 Eylül darbe döneminde işkence gören mağdurların, Diyarbakır Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğunu, bunun tarihi bir olay olduğunu ifade etti.
Söz konusu dönemde, Diyarbakır Cezaevinde "Vahşet düzeyinde insanlık suçu işlendiğini" belirten Kışanak, "Orada, Kürt halkını kimlik olarak mahkum etmek istediler. Orada yaşananlar adli birer vakadan ibaret değil, sistematik bir insanlık suçudur. Diyarbakır Cezaevinde yaşananlarla yüzleşmeden, Kürt sorununun çözülmesi mümkün değildir" diye konuştu.
Suç duyurusunun hukuksal olarak sağlıklı bir şekilde işlemesini arzu etiklerini anlatan Kışanak, bu kapsamda siyasi aktörlerin de sorumluluk alması gerektiğini kaydetti. Bu konuda Mecliste bir araştırma komisyonu açılması gerektiğini belirten Kışanak, "Parlamento, Türkiye'nin bu en büyük kara lekesini temizlemeli. Orası insanlık müzesine dönüştürülmeli ve halktan özür dilenmeli" dedi. Kışanak, bunun ardından, Mecliste, "Gerçeklerle yüzleşme komisyonu" adı altında daha kapsamlı bir komisyonun da kurulmasını istediklerini söyledi.
Tezkere görüşmeleri kapalı oturumda yapılmamalı
TSK unsurlarının, sınır ötesi harekat düzenlemesi konusunda hükümete verilen yetkinin uzatılmasını öngören tezkereye değinen Kışanak, bunun, "Türkiye'de defalarca denenen ancak çözümsüz kalmış bir yol" olduğunu iddia etti. Kışanak, "Bir taraftan PKK'ya 'Güçlerini sınır dışına çıkar' diyorsun, diğer taraftan sınır ötesi operasyon düzenliyorsun" şeklinde konuştu.
Hükümetin, söz konusu tezkere ile ilgili görüşmeleri kapalı oturumda yapmak istediğini belirten Kışanak, "Tezkere ile ilgili görüşmelerin kapalı oturumda yapılmasına karşıyız. Bu görüşmelerin kamuoyuna açık olması gerekiyor" dedi.
Kışanak ayrıca, zorunlu din dersi ile türban konusundaki tartışmaların, "İnanç özgürlüğü temelinde yaşanan problemler olduğunu, bu sorunların ancak yeni bir anayasa ile çözülebileceğini" sözlerine ekledi.