CHP 'çocuk bütçesi' oluşturacak

Kılıçdaroğlu, 'Çocuk Politikaları Raporu'nu ve çocuklara yönelik projelerini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal, Göksu Restorant'ta gazetelerin Ankara temsilcileriyle bir araya gelerek CHP'nin, "Çocuk Politikaları Raporu"nu ve çocuklara yönelik projelerini anlattı.

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin "Çocuk Bütçesi" oluşturacağını ve bu yolla devlet bütçesi içinden çocuklar için yapılan tüm harcamaların ortak bir çerçeve içinde izleneceğini anlattı. Mevcut durumda kamu kaynaklarının yalnızca yüzde 6,5'unun 0-6 yaş çocuklara ayrıldığını, Çocuk Bütçesi ile bunun sona ereceğini ve çocuklara her gruptan daha çok kaynak aktarılacağını belirten Kılıçdaroğlu, "Çocuklar bütçede önceliğimiz olacak" dedi.

CHP iktidarında tüm okulların tam gün eğitime geçeceğini ve çocuklara sabahları bir kutu süt, öğlenleri ise iki tas yemeğin ücretsiz olarak sağlanacağını dile getiren Kılıçdaroğlu, bu çalışmanın öncelikle gelir seviyesi düşük bölgelerde uygulamaya konulacağını, daha sonra Türkiye'nin her yerine yayılacağını bildirdi.

"Bakabiliyorsa 5 çocuk"

Kılıçdaroğlu, açıklamalarının ardından toplantıya katılan gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Çocuklara yönelik projelerde amaçlarının bugün yaşanan ve gelecekte yaşanabilecek sorunlara çözüm üretmek olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, özellikle eğitim ve beslenme gibi sorunların çözümünün önemine değindi. "Hedefimiz şu tabii, aileler çok çocuk değil, bakabilecekleri, yetiştirebilecekleri kadar çocuk sahibi olmalı. Durumu çok iyiyse beş çocuğa bakabiliyorsa beş çocuk. Öyle bir sınırlama bizim yapmamız söz konusu değil" diyen Kılıçdaroğlu, özellikle kırsalda çocuk sayısının çokluğuna dikkati çekti.

Çocuk bütçesine kaynağın nereden aktarılacağına yönelik soruyu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, CHP iktidarında Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin güçlendirileceğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, "Biz özellikle Milli Savunma Bakanlığı bütçesinde asgari harcamaların düşmesini öngören hedeflerimiz var. Bu hedefler ağırlıklı olarak çocuğa, aileye, milli eğitime kaydırılacak. Dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçesini güçlendireceğiz" dedi.

"Anadilde eğitimi uygun görmüyoruz"

Kılıçdaroğlu, CHP'nin projelerine yönelik kaynakların bir bölümünün mevcut kurumlarda yapılacak düzenlemeler ile elde edilecek tasarruflardan sağlanacağını da aktardı. Anadilde eğitimin gizli muhataplarından birinin çocuklar olduğu hatırlatılarak, bu konudaki görüşlerinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, "Anadili öğrenme konusunda zaten bir sorun yok. Anadili öğrenme konusunda bizim bir sınırlamamız söz konusu değil öğrenebilirler.

Ama anadilde eğitimi biz uygun görmüyoruz" şeklinde konuştu.Kılıçdaroğlu, anadilde eğitim noktasında toplumun ikiye bölünmesinin ayrışmaya yol açabileceğini, CHP'nin ise entegrasyondan yana olduğunu kaydetti. Kılıçdaroğlu, "Kürtçe seçmeli ders" konusunun ise tartışılabileceğini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir