CHP, 'mayın yasasını' mahkemeye götürmeye hazırlanıyor

CHP Grup Başkanvekili Okay, yasanın iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle en kısa sürede Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesini öngören yasanın iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle en kısa sürede Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını söyledi.

Okay, yaptığı açıklamada Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesini düzenleyen yasanın, Anayasaya aykırı olarak Meclisten geçtiğini iddia etti.

Mayın temizleme işinin Milli Savunma Bakanlığınca yapılması ya da Maliye Bakanlığınca ihale yapılması için yasaya ihtiyaç olmadığını ileri süren Okay, ''Yasanın içine özel olarak yap-işlet-devret modeli yerleştirilmiştir. Bu yasa, genel bir yasa olmaktan uzaktır. Bir işe özgü yasa çıkmaz. Yasaların temel özelliği sürekli olmasıdır. Yasalar, bir defa kullanılıp misyonunu tamamlamaz'' dedi.

Okay, mayından temizlenen alanlardaki Hazine taşınmazlarının ihaleyle satılmasının söz konusu olduğunu, bununla ilgili daha sonra düzenleme yapılacağını ifade ederek, yasayla düzenlenmesi gereken konuların yönetmeliğe bırakılmasının yasama tekniğine aykırı olduğunu kaydetti. Okay, ''Yasama tekniğine ve Anayasaya açıkça aykırı olan bu yasa, en kısa sürede Anayasa Mahkemesine götürülecek ve yürürlüğünün durdurulması talep edilecektir'' diye konuştu.

"Adrese teslim yasa"

Yasanın, ''adrese teslim bir yasa'' özelliği taşıdığını, AK Parti'nin düzenleme için 2 kez kapalı grup toplantısı yaptığını anlatan Okay, TBMM'ye, ''tek kişinin buyruğuyla yasama faaliyeti yaptırıldığını'' iddia etti.

''AKP, bu yasayla mayın temizleme işinde sınır topraklarını yabancı firmalara teslim eden bir ülkenin iktidar grubu olarak tarihe geçecektir'' diyen Okay, çoğunluk diktası ve lider hegemonyasının, demokrasiye ciddi zarar verdiğini söyledi. Okay, ''Sultanlık anlayışıyla yönetilmesinden, bu ülkenin bir an önce kurtulması lazım'' dedi.