CHP, Hazine taşınmazlarının satışını sordu

Zonguldak Milletvekili Köktürk, Hazine'nin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlardan ne kadarının satıldığını sordu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlardan ne kadarının satıldığını ve ne kadar gelir elde edildiğini sordu.

Köktürk, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, 18 Kasım 2002'den bugüne kadar, Hazinenin özel mülkiyetindeki kayıtlı taşınmazlardan ne kadarının satıldığını öğrenmek istedi.

Köktürk, "Devlet bu satışlardan ne kadar gelir elde etmiştir? Niteliklerini kaybettiği gerekçesiyle Hazinenin özel mülkiyetine dönüşen mera, yaylak, kıyı ve maden alanı gibi kamu malları var mıdır? Bu taşınmaz mallardan, satışa konu olanların metrekare olarak büyüklüğü ne kadardır? Devlet, niteliklerini kaybettiği gerekçesiyle Hazinenin özel mülkiyeti haline gelen ve satışı gerçekleşen kamu mallarından ne kadar gelir elde etmiştir?" diye sordu.

Piyasa gözetimi ve denetimi

CHP'li Köktürk, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesinde ise "bakanlığın son 5 yılda gerçekleştirdiği piyasa gözetim ve denetim çalışmalarında, her 10 üründen 4'ünün standartlara aykırı olduğunun", bakanlığın faaliyet raporunda belirtildiğini kaydetti.

Türkiye'deki, uygunluk değerlendirme kuruluşu ve onaylanmış kuruluşların sayısının ne olduğunu ve nasıl denetlendiğini öğrenmek isteyen Köktürk, "Piyasa gözetimi ve denetimi konusunda yetkilendirilmiş bakanlık ve kurumların denetim birimleri, bugüne kadar hangi aralıklarla ve değerlendirme ölçütlerine göre denetim görevlerini yapmıştır ve sonuçları ne olmuştur? 5 yıl boyunca standart dışı, insan, çevre can ve mal güvenliğine aykırı ürünlerin piyasaya sürülmesi neden önlenememiştir? Standartlara aykırı olduğu belirlenen ürünlerin kaçı yerli, kaçı ithal ürünlerden oluşmaktadır?" dedi.