CHP olarak desteğe hazırız

Bosna Hersek'i ziyaret eden CHP Genel Başkanı, Türkiye'nin Bosna Hersek'e yatırım yapacak iş adamlarına özel bazı teşvikler getirerek ülkedeki bu sorunun üzerine biraz daha ciddiyetle gitmesi gerekiyor. Biz bu konuda desteğe hazırız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SARAYBOSNA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bosna Hersek'te Türkiye'den beklentilerin çok yüksek olduğunu belirterek, "Özellikle iş adamlarının yatırım yapması, istihdam yaratılması en büyük beklenti olarak karşımıza çıktı. Türkiye'nin Bosna Hersek'e yatırım yapacak iş adamlarına özel bazı teşvikler getirerek ülkedeki bu sorunun üzerine biraz daha ciddiyetle gitmesi gerekiyor" dedi.

Kılıçdaroğlu, Bosna Hersek'teki temasları kapsamında, düzenlediği basın toplantısında, ülkede savaşın psikolojik ve fiziki etkilerinin henüz tam çözülmemiş olduğunu gözlemlediğini söyledi. Bu sorunun giderilmesinin birinci koşulunun, Bosna Hersek'te hükümetin işe koyulması, zaman kaybetmeden bütçenin hazırlanması, uygulanması, kaynakların ve harcamaların sağlıklı belirlenmesinden geçtiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Siyasal istikrarsızlığın olduğu bir yerde dışardan bir yatırımcının gelip yatırım yapmasının zor olduğunu biliyoruz. Bosna Hersek'te de siyasal istikrar sağlandığı sürece Avrupa'nın kalbi Bosna'ya yatırımcılar gelecektir, yatırım yapacaklardır ve daha sağlıklı bir ortam ortaya çıkacaktır" şeklinde konuştu.

"Türkiye'den beklentiler çok yüksek"

Kılıçdaroğlu, Bosna Hersek'in Türkiye'den beklentisinin çok yüksek olduğunu belirterek, Ticaret Odası, Müftülük gibi kurumlar dahil olmak üzere her yerde Türkiye'nin Bosna Hersek için bir şeyler yapması gerektiğinin ifade edildiğini söyledi. Özellikle iş adamlarının yatırım yapması ve istihdam yaratılmasının en büyük beklenti olarak karşılarına çıktığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu beklentileri boşa çıkarmamak gerekiyor. Türkiye'nin bu konuda gerekirse proje bazında gerekirse Bosna Hersek'e yatırım yapacak iş adamlarına özel bazı teşvikler getirerek, bu sorunun üzerine biraz daha ciddiyetle gitmesi gerekiyor. Eğer bu konuda bir yasal düzenleme yapılacaksa, böyle bir ihtiyaç varsa CHP olarak biz yasal düzenlemeye her türlü desteği vermeye hazırız.

Ekonomide bize aktarılan en ciddi sorun işsizlik, yatırımların yetersizliği işsizliği gündeme getirmiş durumda, özellikle üniversite mezunları arasında işsizliğin yüksek olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu arada CHP'den beklentiler var, bunlar bize ifade edildi. CHP, Bosna Hersek'i unutmazsa, Türkiye'nin gündeminde tutarsa, Bosna Hersek ile ilgili Türkiye'de yaşanan tartışmalara olumlu katkı verirse bundan çok memnun olacaklarını ifade ettiler.

Türkiye'deki bütün siyasi partilerin, Bosna Hersek'in kalkınması, Avrupa'da önemli bir yer edinmesi, AB ve NATO üyeliği konusunda görüş birliği içinde olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: "Siyasal iktidar değişse dahi Türkiye'nin bu konudaki temel dış politikası değişmeyecektir. Kendilerine bir anlamda bu konuda güvenceyi de vermiş olduk. Bosna Hersek ile ilgili özel projelerin geliştirilmesi hazırlanması gerekiyor. TİKA'ya bu konuda önemli görevler düşüyor. TİKA, Bosna Hersek bazında gerekli çalışmaları yapmalıdır. Türkiye'ye olan yüksek beklentiler Türkiye tarafından boşa çıkarılmamalı ve bir hayal kırıklığı yaşanmamalı, işin özü bu."

"Ulaşım pahallılığı konusunda şikayet aldım"

Kılıçdaroğlu, Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ulaşımın pahalılığı konusunda da şikayet aldığını belirterek, iki ülke arasında özel havayollarının devreye girmesinin ya da THY'nin seferler sayısı ve ücret konusunda düzenleme yapmasının önerildiğini söyledi. Bunu THY yetkililerine aktaracağını belirten Kılıçdaroğlu, "Tabii özel hava yolları ile ilgili söyleyebileceğim bir şey yok. Çünkü onlar kendi politikalarını kendileri belirliyorlar. Ama umuyorum THY, Bosna Herseklilerin bu taleplerini dikkate alır ve gerekli girişimi başlatır. Biz Bosna Hersek konusunda CHP olarak duyarlılığımızı öteden beri koruyorduk" dedi.

(AA)
 

Bu konularda ilginizi çekebilir