CHP, sel felaketiyle ilgili araştırma istedi

İstanbul'un, son yıllarda mevsim yağmurları sonrasında sele teslim olduğu, sel felaketlerinin, "önlenemez, sıradan olaylardır" algısı yaratılmak istendiği iddia edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP, İstanbul'da yaşanan sel felaketiyle ilgili Meclis Araştırması açılmasını istedi.

CHP Grup Başkankanvekilleri Akif Hamzaçebi ve Muharrem İnce imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, 8 Haziran'da başlayan, özellikle İstanbul'un Anadolu yakasında etkili olan yağmurun, kentin alt yapısını çökerttiği, konut ve işyerlerini su bastığı anımsatıldı.

Gerekçede, İstanbul'un, son yıllarda mevsim yağmurları sonrasında sele teslim olduğu, sel felaketlerinin, "önlenemez, sıradan olaylardır" algısı yaratılmak istendiği iddia edildi.

Sel felaketlerinin birinci sorumlusunun, "İstanbul'u 16 yıldır yöneten AK Parti anlayışı" olduğunun ileri sürüldüğü gerekçede, "Gerekli önlemleri almayan, kent sorunlarını rant anlayışına feda eden Sayın Başbakan ve Sayın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, sel konusunda İstanbul'u bugünkü noktaya taşımıştır" denildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, 8 Haziranda, "Kurbağalıdere Islah İnşaatı İşi" adı altında yeni bir ihale yapılacağı duyurusunun, belediyenin zamanında önlem almadığını ortaya koyduğunun ifade edildiği gerekçede, şunlar kaydedildi:

"Sayın Başbakan ve Sayın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'nın açıklamaları, yağışlardan sonra ortaya çıkan can ve mal kayıplarının ortadan kaldırılması konusunda hiçbir sorumluluk üstlenmediklerini ortaya koymaktadır. Sorumluluk makamında olmalarına karşın sorumluluk üstlenmeyenlerin, sorunları çözeme iradesini de göstermeyecekleri açıktır.

'Sel felaketlerinin önüne geçmek, niçin hükümet ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin öncelikleri arasında değildir?' sorusu, kamuoyu tarafından bilinmemektedir. Günümüz dünyasında, gelişmiş ülkelerde, hayata geçirilen akılcı önlemlerle, İstanbul'da yaşanan boyutta doğal afetlerde can kaybının önlendiği ve en aza indirildiği bir gerçektir."

Bu konularda ilginizi çekebilir