CHP: Türkiye, başkanlık sistemini kaldırmaz

Özyürek, "Sayın Başbakan'ın önerdiği başkanlık sistemi değil, diktatörlük sistemidir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Saymanı ve Parti Sözcüsü Mustafa Özyürek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık sistemine ilişkin sözleriyle ilgili "Sayın Başbakan'ın önerdiği başkanlık sistemi değil, diktatörlük sistemidir" dedi.

Özyürek, gazetecilerin, Başbakan Erdoğan'ın başkanlık sistemine ilişkin sözleriyle ilgili sorusunu yanıtladı.

"Sayın Başbakan'ın önerdiği sistem, başkanlık sistemi değil, diktatörlük sistemidir" ifadesini kullanan Özyürek, "Anayasa değişikliği ile bunun hazırlığı mı yapılıyor?" şeklindeki soruya da şu karşılığı verdi:

"Bu konuyu çok konuştuk. Üç maddeye kesinlikle karşıyız. Bu üç maddenin kabul edilmesi demek, Anayasa Mahkemesi ile HSYK'yı siyasetin emrine vermektir. Oradan da yargı bağımsızlığı ortadan kaldırılmak isteniyor. O nedenle biz buna karşıyız. Bütün atamalarda, bir süre sonra başkanlığa dönüşeceği düşünülen Cumhurbaşkanının yetkilerinin artırılması gösteriyor ki Başbakan, başkanlıkla ilgili adımları şimdiden atmayı planlıyor."

Özyürek, Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarında sistematik bir çalışmasının olmadığını ama çok kafa yorduğunu söylediğini ifade ederek, "Türkiye diktatörlüğe gider, Türkiye başkanlık sistemini kaldırmaz"  dedi.

Esas konuları unutturdu

Türkiye'nin gündeminin, işsizlik, yolsuzluk ve yoksulluk olduğunu anlatan Özyürek, sözlerine şöyle devam etti:

"Şimdi, hükümet Anayasa değişikliğini gündeme getirerek esas konuları unutturdu. Seçimi de başkanlık sistemi tartışmalarıyla geçireceğiz. Yani, Türkiye, yolsuzluğunu, işsizliğini yoksulluğunu konuşamayacak. Bunu istiyor... Türkiye'nin esas gündemine dönmesine ihtiyaç var. Türkiye Cumhuriyeti'nin sistemi, temeli, kurucu felsefesi, parlamentoya dayanan sistemdir. Kurucu felsefenin işlemediğine dair bir şey yok. Başbakan'ın verdiği tekil örnekler şunu gösteriyor; 'Anayasa Mahkemesi bizim çıkardığımız bazı kanunları iptal etti.' İptal etmediği yüzlerce kanun var. 'Danıştay bizim aldığımız kararları iptal etti. İstediğimiz gibi özelleştirme yapamıyoruz.' Yani, bu kurumlar 'Başkanlık sistemi var' diye ABD'de Anayasa Mahkemesi yok mu, var; mahkemeler yok mu, var. Hem de nasıl işliyor... Ama Sayın Erdoğan 'ben başkan olayım, benim anlayışımda Anayasa Mahkemesi olsun, benim anlayışımda yüksek yargı olsun. Ben istediğim gibi icraat yapayım' istiyor. Bu diktatörlüğün başka adıdır. Türkiye'de buna fırsat bulacaklarını zannetmiyorum."

Bu konularda ilginizi çekebilir