CHP'den Anayasa Mahkemesi'ne başvuru

CHP Grup Başkanvekili Tarhan, Milli Eğitim Bakanlığı ile ilgili Kanun Hükmünde Kararname'nin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, Milli Eğitim Bakanlığıyla (MEB) ilgili Kanun Hükmünde Kararnamenin (KHK) iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu.

Tarhan, başvuru sonrası Anayasa Mahkemesi çıkışında yaptığı açıklamada, KHK'nın Milli Eğitim Bakanlığının teşkilat yapısını değiştirdiğini söyledi.

Bu KHK'nın iptaline ilişkin mahkemeye başvuruda bulunduklarını belirten Tarhan, şöyle devam etti:

"Tabii ki bu arada Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yasasının 47. maddesine göre, yargıcın reddi talebimiz de oldu. Usule ilişkin ilk başvurumuz bu oldu. Çünkü Anayasa Mahkemesinin Sayın Başkanı Haşim Kılıç'ın Ağustos ayı içerisinde hepiniz anımsarsınız, WikiLeaks belgelerine yansıyan bazı açıklamalarının CHP hakkındaki olumsuz değer yargılarının, önüne gelen ya da gelme olasılığı olan herhangi bir dosyada ki gerçek ya da tüzel kişiler hakkında, tarafsızlığını zedeleyecek, ortalama bir insanın tarafsızlığını zedeleyeceği izlenimi yaratacak değerlendirmelerde bulunduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle de önündeki dosyayı, değerlendirmesi gereken dosyayı sağlıklı değerlendiremeyeceği, oradaki değerlendirmelerle ihsası reyde bulunduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle 47. maddeye dayalı olarak reddi hakim talebinde bulunduk."

Gerekçesini açıkladı

Bu KHK'yı okuduklarında, resmin bütününe baktıklarında "bunu bir rant kararnamesi" olarak gördüklerini dile getiren Tarhan, "Milli Eğitimin kadrolaşmasına ilişkin bir kararname bu" dedi.

Hükümetin sürekli olarak aile kurumuna çok önem verdikleri yönünde açıklamaları olduğunu belirten Tarhan, söz konusu kararnamede ise "aile olduğunu ancak aile bütünlüğünün bulunmadığını" savundu.

KHK ile MEB'in "hafızasının da sıfırlandığını" savunan Tarhan, "En alt kademelere kadar okul müdürlerine kadar, bir kere yazılı sınav sistemi değiştiriliyor sözlü sınava tabii kılınıyor, sözlü sınav sizin kadrolaşma hareketinizin en etkili yollarından biridir. Çünkü denetimsizdir. Ve kadrola okul müdürlerine kadar iniyor bu kararname ile" dedi.

KHK'da okulların satılması ve kiralanmasından da bahsedildiğini ifade eden Tarhan, bununla da eğitimin bir "rant aracı" haline getirildiğini öne sürdü.

Parasız eğitim isteyenlere terörist muamelesi yapıldığını ileri süren Tarhan, "Ancak sadece paranın özgürleşmesine, eğitimin değil, paranın özgürleşmesine çanak tutan bir kararname ile karşı karşıyayız burada" ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir