CHP'den Başbakan'a "MİT" soruları

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, 18 Ekim 2011 tarihinde Bitlis-Güroymak karayolunda meydana gelen patlamaya ilişkin Başbakan'a, "MİT, patlamanın olduğu bölgedeki terör örgütü üyelerinin bombalı eylem girişiminde olduğunu neden bomba patladıktan 20 dakika sonra vermiştir?" diye sordu. 

Özgündüz, Başbakan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, basında çıkan bir köşe yazısına işaret ederek şöyle dedi: 
"Güroymak katliamı olarak bilinen olayda kullanılan bomba düzeneğinin devlet envanterine girdiği iddia edilmektedir. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) yetkililerinin, Bitlis Emniyet Müdürlüğü bomba imha uzmanına olay yerinde patladığı iddia edilen bombaları, patlama olmadan önce incelettiği, uzman tarafından düzenek üzerinde yapılan çalışmada; bombayı uzaktan ateşlemek amacıyla kullanılan R912277306 seri numaralı MT800 model COBRA marka telsizden yapıldığı ve patlayıcıyı uzaktan infilak ettirmek için kullanılmak üzere hazırlandığı ileri sürülmektedir." 

Bahsi geçen iddiaların doğru olup olmadığını merak eden Özgündüz, şöyle devam etti: 
"MİT, patlamanın olduğu bölgedeki terör örgütü üyelerinin bombalı eylem girişiminde olduğunu neden bomba patladıktan 20 dakika sonra vermiştir? 
MİT neden bomba patladıktan 20 dakika sonra alelacele elindeki bilgiyi Emniyet ve Jandarma ile paylaşma ihtiyacı duymuştur? 
MİT, bombalama yapacak terör örgütü üyelerinin isimlerini ve bomba koyma arayışını önceden biliyor muydu? 
Bomba düzeneği terör örgütünün eline nasıl geçmiştir? 
MİT ile Jandarma'nın incelemeleri sonrası, bombayı uzaktan ateşlemek amacıyla kullanılan R912277306 seri numaralı MT800 model COBRA marka telsizin Emniyet'e gönderilen ile aynılığı konusundaki görüş ayrılığının nedenleri nelerdir? Patlamada kullanılan telsiz düzeneği ile Emniyet'e teslim edilen aynı mıdır? Değilse farklı seri numarası nedir? 
Bu konudaki soruşturma tamamlanmış mıdır? Tamamlanmış ise soruşturma sonuçları nelerdir? 
MİT personelinin soruşturulması için istenen izin neden 1 yıl Başbakanlık'ta beklemiştir ve soruşturma izninin verilmeme nedenleri nelerdir? Bu durum bombanın MİT tarafından terör örgütüne verildiği iddialarını güçlendirmekteyken, bahsi geçen olayla ilgili istihbarat yetkililerince bir açıklama yapılması düşünülmekte midir?"