CHP'den BM'ye Mısır çağrısı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Mısır'da yaşanan son gelişmelerle ilgili, "Mısır'da ciddi bir iç çatışmanın gelişme riski bugün her günkünden çok daha ileridedir. Temenni ederiz ki bu kaygılarımız gerçekleşmez" dedi. 

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında, Genel Merkezde toplandı. Toplantı devam ederken basına açıklamalarda bulunan Koç, Mısır'da sıcak gelişmelerin yaşandığını ifade ederek, "Seçimle gelmiş iktidarın darbeyle görevinden uzaklaştırılmasını asla tasvip etmiyoruz. Bugün Mısır'daki güvenlik güçlerinin darbe girişimini protesto eden göstericilere karşı ateş açması ve katliam boyutunda gelişmelerin olması hepimizi derin üzüntüye soktu" diye konuştu. 
Bugün gelinen noktanın başka kaygıları da beraberinde getirdiğini belirten Koç, "Mısır'da ciddi bir iç çatışmanın gelişme riski bugün her günkünden çok daha ileridedir. Temenni ederiz ki bu kaygılarımız gerçekleşmez" dedi. 

BM'ye çağrı
Koç, İslam dünyasının içine sürüklendiği kaosun son derece endişe verici boyutlara ulaştığını ifade ederek şöyle devam etti: 
"İşin acı olan tarafı, Türkiye bu kargaşayı sona erdirebilecek aktörlerden biri olabilecekken, bölge ülkelerindeki çatışmaların hemen hepsinde kendisini taraf haline getirerek, yapıcı bir siyaset üretme şansını maalesef kaybetmiştir. Allah bütün kardeşlerimizin yardımcısı olsun ve bir kere daha bugünkü katliamı şiddetle telin ediyoruz. 
BM Güvenlik Konseyi'nin de bir an önce Mısır'da hükümet yetkisini yürütenlerle, bu yönetime tepki gösterenlerin ortak bir noktada uzlaşmalarını sağlayacak bir girişimde bulunmasının yararlı olacağını ifade ediyoruz." 

Sınırı terör örgütlerinin açık denetimi altında
Dış politikadaki gelişmelerin Türkiye'yi Ortadoğu'da tam bir yalnızlığa mahkûm ettiğini ifade eden Koç, "Türkiye'nin Ortadoğu'daki tüm meşru ve resmi muhataplarıyla bir ilişkisi kalmamıştır. Hükümetin bölgedeki muhatapları El Kaide, El Nusra, İhvan, Özür Suriye Ordusu'nun bir kesimi gibi ne idüğü belirsiz örgütlerden ibarettir" dedi. 
"Davutoğlu-Erdoğan ikilisinin maceracı ve marjinal dış politikaları Türkiye'yi hem geleneksel çizgisinden uzaklaştırmış, bölgede yalnızlaştırmış ve aynı zamanda Ortadoğu bataklığının tam içine çekmiştir" ifadelerini kullanan Koç, Suriye sınırının Afganistan-Pakistan sınırına döndüğünü belirtti. Koç, "Sınırımız Türkiye Cumhuriyeti Devletinin denetiminde değil, şu anda bazı terör örgütlerinin açık denetimi altındadır. Cilvegözü ve Reyhanlı'daki patlamalar, 3-4 bin kişilik güya kaçakçı oldukları ifade edilen grupların sınır tacizleri, İstanbul'da öldürülen Suriyeliler açıkça gösteriyor ki, Türkiye Ortadoğu'daki terör örgütlerinin açık bir hesaplaşma-çatışama alanına döndürülmüştür" diye konuştu. 

Açık hedef konumundayız
Türkiye ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Ortadoğu'da hedef haline geldiklerini belirten Koç, "Bugün Ortadoğu'daki terörünün içeride ve dışarıdaki açık hedefi konumundayız. Suriye'deki olayların başlamasından itibaren Türkiye'nin Suriye'deki çatışmalara taraf haline getirilmesi, Türkiye'nin dışarıdan da terör ithal eden bir ülke haline gelmesine neden olmuştur. Bu riskler, önümüzdeki dönem Türkiye'yi başka noktalarda da tehdit edebilecektir" dedi. 

Davutoğlu madalyayı hakediyor
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu da yüklenen Koç, "Bütün bu gelişmeler karşısında Davutoğlu Ahmet Bey gerçekten bir madalyayı hak ediyor, kutlamak lazım. Bu başarısızlığın altında imzası olan kişi hala Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanıdır. Boş rüyalarla, Başbakanın algılama kapasitesini zorlamış ve Türkiye'yi maceracı ve marjinal bir dış politika çizgisine itmiştir" diye konuştu. Koç, "PYD ile El-Nusra arasında sıkışmış bir Türkiye var, aşağı tükürse sakal, yukarı tükürse bıyık. Ortada kalmış bir Türkiye var" değerlendirmesinde bulundu.