CHP'den Ergin için gensoru

CHP, "Görev sorumluluğunu aksattığı, yargı bağımsızlığının korunabilmesi için çaba göstermediği" iddiasıyla Adalet Bakanı Ergin hakkında gensoru önergesi verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - - CHP, Adalet Bakanı Sadullah Ergin hakkında, "görev sorumluluğunu aksattığı, yargı bağımsızlığının korunabilmesi için çaba göstermediği" iddiasıyla gensoru önergesi verdi.
CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan ve 59 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan gensoru önergesinin gerekçesinde, anayasal güvence altına alınan dava yoluyla hak arama özgürlüğünün anlamlı hale gelebilmesinin, kamu otoritesi tarafından yasal koruma düzeneklerinin oluşturulmasına, uygulanabilmesine bağlı olduğu belirtildi.
Hak arama özgürlüğünün temel ilkesinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve AİHM kararlarında da ifade edilen "adil yargılama hakkı" olduğunun belirtildiği gerekçede, "Bu haklar, iddia, savunma ve karar süreçlerini birlikte kapsar, kullanılmaları yasalarla belirlenir ve her ikisinin de sınırlandırılmaması anayasal güvence altındadır" denildi.
Gerekçede, sadece soruşturma, kovuşturma ve yargılama alanındakiler değil, diğer bakanlıklarca hazırlanan tüm kanun ve KHK taslaklarının, hukuk sistemine ve kanun yapma tekniğine uygunluğunun Adalet Bakanlığına ait olduğunun belirtildi.
Hak arama özgürlüğü, adil yargılama hakkı alanındaki ihlallere yönelik en önemli uyarıların, AİHM'den geldiği, Türkiye'nin sürekli mahkum edildiğinin ifade edildiği gerekçede, Türkiye'nin son yıllarda, adil yargılanma hakkının ihlali ve çifte standart uygulamalarıyla kargaşa, kaos ortamına sürüklendiği, hukuka ve devlete güvenin sarsıldığı savunuldu. 
Bu konularda ilginizi çekebilir