CHP'den "yolsuzluk ve rüşvet komisyonu" önerisi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, yolsuzluğun ve rüşvetin önüne geçilmesi için Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasını istedi. 
CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığına verilen araştırma önergesinde, kurulacak komisyonda yolsuzluğun ve rüşvetin önüne geçilmesi için çözüm yollarının araştırılması talep edildi. 
 
Önergenin gerekçesinde, Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün en son hazırladığı 2012 Yolsuzluk Algı Endeksi'nin ortaya koyduğu rakamlara işaret edilerek, şöyle denildi: 
"2012 Yolsuzluk Algı Endeksi ile 176 ülkenin 'yolsuzluk algısı'nın ölçüldüğü raporda, hiçbir ülke yüzde '100 temiz oranına' ulaşamazken, 90 puanla Danimarka, Yeni Zelanda ve Finlandiya birinciliği paylaştı. İsveç, Singapur ve İsviçre 'çok temiz' oranıyla ilk üç ülkenin ardından sıralamada yerlerini aldı. Listede İngiltere 74 puanla 17. sırada, ABD ise 73 puanla 19. sırada kaldı. 
 
2012 Yolsuzluk Algı Endeksi'nde ülkemizin sıralamada aldığı yer, yolsuzluk algısı konusunda ülkemizin durumunun parlak olmadığını göstermektedir. Türkiye 54. sırayı 49 puanla Çek Cumhuriyeti, Malezya ve Litvanya ile paylaştı. Yolsuzluk Algı Endeksi'nin sonuncuları 8 puanla Afganistan, Kuzey Kore ve Somali oldu. Raporda 20. sırayı paylaşan Şili ile Uruguay, 27. sırada yer bulan Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin yanı sıra 39. sırada yer alan İsrail de Türkiye'nin önüne geçti. 
Rapora göre, Türkiye'nin de aralarında yer aldığı ülkelerin üçte ikisi 50 puanının altında kalırken, bu durumun halkların daha çok şeffaflık ve resmiyete ihtiyaç duyduğunu gösterdiği belirtiliyor." 
 
Gerekçede, örgütün 2010'da, 86 ülkede 90 bin kişiyle yaptığı araştırmaya dayanarak hazırladığı Küresel Yolsuzluk Barometresi Raporu'nun da benzer sonuçları yansıttığına dikkat çekilerek, "Türkiye ve Balkan ülkelerinde yetkililerle sorun yaşamak istemediği için rüşvet verenlerin oranı yüzde 6, sorunların çözümünün hızlanması için yüzde 21, hakkı olan hizmeti almak için ise yüzde 15 olurken, niçin rüşvet verdiğini bilmeyenlerin oranı yüzde 53 ve niçin rüşvet verdiğini hatırlamayanların oranı ise yüzde 5 olmuştu. Yolsuzluk Barometresi Raporuna göre, son üç yılda rüşvetin seviyesinin nasıl değiştiğine ilişkin soruya, Türkiye'de aynı kaldığını düşündüğünü söyleyenlerin oranı yüzde 17, düştüğünü söyleyenlerin oranı yüzde 26 ve yükseldiğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 57 olmuştu. Ülkemizde yıllardan beridir en önemli toplumsal sorunların başında gelen yolsuzluk ve rüşvet konusunun çözülemediği bir gerçektir. Bu konuda özel bir çalışma gerektiği de açıktır" denildi.