CHP'den THY teklifi

CHP, yargı kararına ve işçinin başvurusuna rağmen işçinin işe başlamasını sağlamayan işverenin, işçinin aynı işyerinde çalışma iradesi devam ettiği sürece işçiye aylık ücretini ödemekle yükümlü olması için kanun teklifi verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -CHP, yargı kararına ve işçinin başvurusuna rağmen işçinin işe başlamasını sağlamayan işverenin, işçinin aynı işyerinde çalışma iradesi devam ettiği sürece işçiye aylık ücretini ödemekle yükümlü olması için kanun teklifi verdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, TBMM Başkanlığına İş Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi’ni sundu.
Teklifin gerekçesinde, “iş akdini zaten haksız fesih işlemi gerçekleştiren işverenin yargı kararına rağmen işçiyi tekrar işe almayıp sadece 4-8 aylık bir ücretini ödemesi şeklindeki yasa hükmünün değiştirilmesi için işbu kanun teklifi hazırlanmıştır” ifadesi yer aldı.
Teklife göre; yargı kararına ve işçinin başvurusuna rağmen işçinin işe başlamasını sağlamayan işveren, işçinin aynı işyerinde çalışma iradesi devam ettiği sürece işçiye aylık ücretini ödemekle yükümlü olacak.
Teklife ilişkin açıklama yapan Tanrıkulu, “Son dönemde Türk Hava Yolları çalışanlarına karşı yapılan haksızlıklarla bir kez daha gündeme geldiği üzere işe iade davalarında verilen yargı kararlarının işverenlerce uygulanmaması ve yargı kararına rağmen kanunda tanınan hak dolayısıyla birkaç maaş karşılığı ödeyerek işverenlerin işçileri işe almadıkları bir gerçektir.
Bu kanun maddesi nedeniyle artık hiçbir işveren yargı kararını uygulamamakta ve başka bir deyişle işverenin iradesi yargı kararından üstün tutulmaktadır.
CHP olarak yargı kararlarının kati surette uygulanmasının, işçilerin belirtilen haksızlıklar karşısında mağdur olmamasının sağlanması için yasa teklifi verdik” dedi.