CHP'den yurt dışı vekillik teklifi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -CHP, yurt dışı seçim çevresi oluşturulması ve yurt dışı milletvekilliği için harekete geçti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata, yurt dışı seçim çevresini önerdiklerini belirterek, "Doğrudan doğruya yurt dışı seçim çevresine bağlı olarak seçilen yurt dışı milletvekilliği öneriyoruz. Yani milletvekillerinin statüsü doğrudan doğruya yurtdışı milletvekilliği olacak" dedi. 
CHP Genel Başkan yardımcıları Sencer Ayata ve Faruk Loğoğlu TBMM'de ortak basın toplantısı düzenledi. Loğoğlu, yurt dışı örgütlenmesine dikkat çekerek, "Bu çalışmalarımız çok süratli ve yoğun bir biçimde devam ediyor. Bugüne kadar CHP'nin yurt dışında Almanya'daki örgütlenmesini tamamladık, İsviçre'de örgütlenmesini tamamladık, Hollanda'da örgütlenmesini tamamladık. Önümüzdeki iki hafta içinde de öncelikle Fransa arkasından Avusturya'da vatandaşlarımızın ve CHP'ye gönül veren diğer kesimlerin örgütlenmesini yapacağız" dedi. 


CHP yurt dışı milletvekilliği için teklif hazırlıyor
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata da, yurt dışı seçim çevresi oluşturulmasını önerdiklerini belirterek şöyle dedi: 
"Biz şunu öneriyoruz. Yurt dışı seçim çevresini öneriyoruz. Doğrudan doğruya yurt dışı seçim çevresine bağlı olarak seçilen yurt dışı milletvekilliği öneriyoruz. Yani milletvekillerinin statüsü doğrudan doğruya yurtdışı milletvekili olacak. Bu sayı nasıl ortaya çıkartılabilir. Başlangıç olarak örneğin denilebilir ki her 300 bin seçmene bir milletvekili. Bu aşağı yukarı 10 dolayında milletvekili demektir. Tercihen bu milletvekilleri şu anda parlamentoda mevcut olan milletvekili sayısının üzerine eklenmelidir. Şayet bu yapılırsa bir yurt dışı seçim çevresi oluşturulursa yurt dışı milletvekilliği oluşturulursa bu yurttaşlarımız Türkiye'yi, orada yaşayan vatandaşlarımızı en iyi şekilde temsil edecektir" dedi. 
"Milletvekilleri yurt dışındaki Türklerden mi olacak?" sorusuna Ayata, "Yurt dışında ikamet etmekte olan" dedi. 
"Teklik hazırladınız mı?" sorusuna da Ayata, "Bir kanun teklifini de en kısa zamanda muhtemelen gelecek hafta içinde de parlamentoya sunacağız" yanıtını verdi. 
Yurt dışı milletvekilliği sayısına ilişkin bir soruya Ayata, "550 milletvekilimiz varsa onun üzerine artı" dedi.