CHP'li Haluk Koç: Ne biliyorsan açıkla

CHP'li Haluk Koç, Başbakan Erdoğan'ın Sarıgül hakkındaki sözleri hakkında,"Emniyet senin, yargı senin, polis senin, istihbarat senin. CHP burada, Mustafa Sarıgül İstanbul'da. Ne biliyorsan açıkla"dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül hakkındaki sözleriyle ilgili, "Elini kolunu tutan yok, dilini bağlayan yok, ayağına takılan yok. Emniyet senin, yargı senin, polis senin, istihbarat senin. CHP burada, Mustafa Sarıgül İstanbul'da. Ne biliyorsan açıkla" dedi.

Koç, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel dönüşü hızla günlük siyasete girdiğini söyledi. 

Erdoğan'ın Cuma Namazı sonrasında "tehdit ve şantaj kokan, şiddeti meşru gösteren" açıklamalar yaptığını savunan Koç, "Akabinde de kendi saha ve seyircisi önünde içini döken bir Başbakan" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın CHP'yi, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nu ve CHP'lileri TIR olaylarıyla ilgili "Türkiye'yi dışarıya jurnallemek" ile şikayet ettiğini belirten Koç, MİT'in milli istihbarat teşkilatı olmaktan çıkarıldığını, Başbakan'ın özel amaçlarına dönük faaliyet gösteren kurum haline getirildiğini öne sürdü.

Suriye'de fotoğraflarla ortaya çıkan durumun insanlığa karşı suç olduğunu ve bunu daha önce telin ettiklerini anlatan Koç, şunları söyledi: 

"Bunlar hiç Başbakan'ın kulağında değil. Başbakan, o TIR'larla Suriye'ye ne göndertiyor? İçinde insani yardım varsa aranmasından niye gocunuyor? İçinde Suriye'de akan Müslüman kanını artıracak silahlar var. Tüm dünya, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nı silah kaçakçısı ve teröre destek veren ülke konumuna düşürdüğü haliyle tanımaya başladı. Bunun jurnallenecek bir şeyi yok. Bakın yurt dışı yayın organlarına. Başbakanın ve sebep olduğu olayların Türkiye'nin hangi konumda değerlendirilmesine sebep olduğunu çok açık görebilirsiniz.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı silah kaçakçılığını, terörü teşvik eden ülke konumuna düşmeyi nasıl savunabilir, anlamak mümkün değil. Başbakan, savaş suçlusuna doğru ilerlemekte mazur görmüyor. Bunun için CHP'nin konuşmasına gerek yok. Dünyada senin etiketin bu. Bunun faturası halkımıza, Türkiye Cumhuriyeti'ne, gelecek kuşaklara, uluslararası ilişkilerine fatura ediliyor. Başbakan bunun ayırdında değil. Başbakan, terör örgütlerinin sponsorluğunu yapmaktadır. Bize karşı gereğini yap bakalım."

Haluk Koç, Başbakan Erdoğan'ın eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın uğradığı siyasi komployla ilgili açıklamalar yaptığını da anımsatarak, "Sayın Başbakan, Sayın Deniz Baykal'ın adını dahi ağzına alma. Sana birkaç gömlek fazla gelir bu iş. Paralellik o kadar kafaya yerleşmiş ki her şeyde paralellik arıyor. Şu ana kadar bilip de yapmadığın ne varsa eline, yüzüne, gözüne dursun" ifadelerini kullandı. 

Erdoğan'ın konuşma tapelerinin ortada olduğunu ifade eden Koç, "Aile boyu çalışıyorsunuz. Adamın birine kızın 'amca' diyor. Anneleriyle beraber beğendiği villanın konuşlandırılması için taleplerini iletiyor. Başkası sana telefon açıyor, 'ağabey, hallettik o işi' diyor. Sen bu tapelere cevap ver" dedi.

"Soruşturmaya gerek yok denilmiş"

[PAGE]

"Soruşturmaya gerek yok denilmiş"

Koç, Başbakan Erdoğan'ın CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül ile ilgili sözlerine de cevap vererek, şöyle devam etti: 

"Bir korku sardı Başbakanı. Herhalde dün gece eline yeni anket tutuşturdular; 'İstanbul gitti gidiyor'. 'Sarıgül ile ilgili şu iddialar var. Pazara kadar açıklarsın açıklarsın, açıklamazsan ben açıklarım'. Elini kolunu tutan yok, dilini bağlayan yok, ayağına takılan yok. Emniyet senin, yargı senin, polis senin, istihbarat senin. CHP burada, Mustafa Sarıgül İstanbul'da. Ne biliyorsan açıkla. 2005'te CHP içindeki bir iç siyasi tartışma ve sonrasında gelişen olaylar... Değerlendirme yapılmış, bazıları İçişleri Bakanlığı müfettişleri, Danıştay, savcılık kendi üzerlerine düşen görev alanından konuya yaklaşmışlar ve 'soruşturma yapılmasına gerek yoktur' denilmiş. Başbakan da iktidar. Aradan 9 sene geçmiş. Ateş bacayı sarmış. Başbakan'ın durumu siyaseten tarif edilmeyecek kadar düşkünlük arzediyor. Saldırgan tutumunun altında bu yatıyor. Kaset, Sarıgül veya başkası, elinde ne delil varsa hemen ortaya koymazsan namertsin, müfterisin. Şantaj, tehdit bir Başbakan'a yakışır mı?"

Türkiye'de hukukun her zaman zorbalığı da şiddeti de alt ettiğini dile getiren Koç, CHP'nin tarihin hiçbir döneminde önüne getirilen zorbalıklara boyun eğmediğini, bugün de boyun eğmeyeceğini belirtti. Koç, "Ne yumruk ne tekme ne tehdit ne can, kimse CHP'den bu şebekenin karşısında hiç kimse geri adım atmayacaktır" diye konuştu. 

"Bu AKP ile bu Başbakan ile zor"

[PAGE]

"Bu AKP ile bu Başbakan ile zor"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Koç, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifinin dondurulması ve Anayasa değişikliğinin söz konusu olduğunun ifade edilmesi üzerine, "Henüz o boyutta bir gelişme olmadı CHP'de" dedi. 

CHP'nin Anayasa değişikliğini görüşmek için HSYK teklifinin geri çekilmesi şartı koştuğunun hatırlatılması ve bugün de uzlaşma sağlandığının belirtilmesi üzerine Koç, "Teklif geri çekilmedi henüz. CHP, Başbakan'ın yanar döner tavırlarıyla, kendi çıkarına göre gelişen olayları yorumlamasıyla hareket edecek parti değildir" diye konuştu. Koç, CHP'nin yargıç teminatı ve yargı bağımsızlığı konusundaki tutumunun açık ve net olduğunu kaydetti. 

RTÜK benzeri yapıya karşı olduklarını ifade eden Koç, "RTÜK benzeri yapı oluşturalım. Ee? 5 oradan, 3 oradan, 2 oradan, 1 buradan. Ee? Her birinin yakasında parti rozeti. Böyle HSYK olmaz" dedi. 

Haluk Koç, Anayasa değişikliğinin müzakere edilmesi için teklifin geri çekilmesi ya da askıya alınmasını yeterli görüp görmedikleri sorusunu yanıtlarken, "Başından beri söylediğimiz bunun hiç getirilmemesiydi ve yolsuzluk, rüşvet ve hırsızlık soruşturmalarının ilerlemesine engel çıkartılmamasıydı. Hangi birisi oldu? Her birini kendi kafalarına göre yürütüyorlar. Bu AKP ile zor, Başbakan ile zor çünkü ateş bacayı sarmış durumda" şeklinde konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir