CHP'li Kart'tan AYM'ye 'Erdoğan' başvurusu

Kart, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın devlet nüfuzunu ve kamu yetkisini kullanarak, hak ihlaline yol açtığı iddiasıyla Yüksek Mahkeme'ye bireysel başvuru yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "devlet nüfuzunu ve kamu yetkisini kullanarak hak ihaline yol açtığı" iddiasıyla Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.  

Kart, başvurusu sonrası yaptığı açıklamada, 15 Ağustos 2014'ten bu yana, "devlet nüfuzunu, kamu gücünü, kamu yetkisini, kamu kaynaklarını kötüye kullanan bir Cumhurbaşkanı olduğunu" iddia etti. 

Söz konusu tarihten itibaren TBMM Başkanı, 11. Cumhurbaşkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Yüksek Seçim Kurulu ve Başbakanlığın ilgili birimleri dahil olmak üzere Anayasal kurumların askıya alındığını savunan Kart, Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki kayıt ve yasa dışı kadrolaşma yapıldığını, çalışan sayısının 2 bin 700 olduğunu öne sürdü. 

Havuz medyası, RTÜK ve TRT üzerinden bilgi kirliliği yaratıldığını, Erdoğan'ın kanunsuz emir ve talimatlarda bulunduğunu ileri süren Kart, şunları kaydetti:

"AKP'nin seçim beyannamesine iştirak olayları, propagandasının yapılması ve bütün bunların devamında da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ek birinci protokolünün 3. maddesinde düzenlenmiş olan serbest seçim hakkının, yani Anayasamızın 67/2. maddesine isabet eden eşit, adil ve serbest seçimlerin Cumhurbaşkanı eliyle ihlal edilmiş olması...

Bu ihlallerin, Seçimlerin Temel Hükümleri Yasası'na göre haksız oy temini amacına yönelik olması gerekçesiyle hak ihlallerinin yapıldığının tespiti, bağlı olarak da idari ve yargısal önlemlerin alınması amacıyla Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yoluyla talepte bulunduk."

Bu konularda ilginizi çekebilir