CHP'li Oran'dan hükümete eleştiri

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, başta 1 Mayıs kutlamaları olmak üzere hükümetin sendikalar, kıdem tazminatı ve diş politikasına yönelik eleştirilerde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, "AKP, bu 1 Mayıs'ta da Taksim'i emekçilere vermedi" dedi.

Oran, yaptığı yazılı açıklamada, 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin gerçekleştirilen uygulamalara yönelik değerlendirme yaptı. AK Parti hükümetinin izlediği politikayı doğru bulmadığını ifade eden Oran, şunları kaydetti: 

"AK Parti iktidarında iş kazalarına 14 bine yakın kurban verildi"  

"1 Mayıs'ı, Bayramı, Taksim'i yasaklayan zihniyet, 11 yıldır işçiye hayatı da zehir etti.  AKP, emekçiye açlık sınırında bir ücret, güvencesiz ve kuralsız çalışma, iş kazalarında ölüm ve kıdem tazminatsız mezarda emekliliği reva görüyor. 2002'de 358 bin olan taşeron işçi sayısı bugün 2.5 milyona ulaşmış durumda. Taşeron sistemi; güvencesiz, kuralsız çalışma, iş cinayetleri, sendikasızlaştırma, yasaları ve işçi haklarını yok sayma demektir. AKP iktidarı döneminde iş kazalarına 14 bine yakın kurban verildi.  

Uzun süredir çalışanların kıdem tazminatlarını 'fon' uygulaması ile iç etmeyi hedefleyen AKP, bunu ilk önce taşeron işçilere uygulamaya yönelik hazırladığı yeni bir paketle konuyu yeniden gündeme getirmeye hazırlanıyor.  

"1 Mayıs'ta  eşi görülmemiş şiddet ve terör uygulandı" 

AKP, bu 1 Mayıs'ta da Taksim'i emekçilere vermedi. Kolluk güçleri 1 Mayıs'ı İstanbul Taksim'de, Ankara Kızılay'da kutlamak isteyenlere yine tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti, acımasızca saldırdı. Yurdun başka yerlerinde de bayram kutlamak isteyenlere zorluklar çıkarıldı, eşi görülmemiş şiddet ve terör uygulandı." 

"Taşeron uygulaması, sendikal örgütlenmeyi imkansızlaştırıyor" 

Oran, açıklamasında sendikal yapılanma hakkında da şu değerlendirmede bulundu: 

"2012'de yürürlüğe giren 6356 sayılı yasa öncesinde sendikalı işçi sayısı 3 milyon dolayında bulunuyordu. Bu sayının fiktif ve yanıltıcı olduğu gerekçesiyle SGK kayıtlarına da bakarak yeniden belirlenme yoluna gidildi. Çok sayıda sendika yüzde 1 olan işkolu barajı altında kalırken, bazı sendikalar barajı kıl payı geçebildi. Toplam 92 sendikadan 43'ü işkolu barajını aşarken 49 sendika işkolu barajını aşamadı. Son istatistiklere göre Türkiye'de 11 milyon 600 bin 554 işçiden sadece 1 milyon 96 bin 540'ı sendikalı.  

Taşeron uygulaması, sendikal örgütlenmeyi imkansızlaştırıyor. Uygulama ile hukuk deliniyor; düşük ücretli ve sendikasız bir yapı oluşturma niyetiyle istismar ediliyor. Taşeron işçilerin yıllık izin, kıdem tazminatı, fazla mesai ve sendikal örgütlenme hakları taşeron firmalarca girdi-çıktı oyunları ile gasp ediliyor." 

Öte yandan Oran, açıklamasında hükümetin dış politikasına yönelik de eleştirilerde bulundu.  

Bu konularda ilginizi çekebilir