CHP'li vekiller mahkemeye başvurdu

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Twitter'a tedbir amaçlı erişimin engellenmesi kararının kaldırılması için mahkemeye başvurdu, CHP istanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise suç duyurusunda bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmek üzere hazırladığı dilekçeyi Ankara Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine vermeden önce, bir grup partiliyle birlikte adliye önünde basın açıklaması yaptı. 

Twitter'a erişimin engellenmesiyle düşünceyi açıklama özgürlüğüne "balyoz indirildiğini" iddia eden ifade Gök, haberleşme özgürlüğünün Anayasa'da güvence altına alındığına dikkati çekti. Gök, anayasal özgürlüklerin ancak savaş, olağanüstü hal, seferberlik gibi durumlarda kısıtlanacağına işaret etti. Gök, "Twitter'ın sembolü de kuştur, güzel bir güvercindir. Buradan herkese seslenmek isterim ki her kuşun eti yenmez" dedi. 

"Twitter'ın mutlaka erişime açılacağını" ifade eden Gök, daha sonra dilekçesini verdi.  

Dilekçede, 20 Mart 2014 tarihli erişimin engellenmesi kararının Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince verildiği belirtilerek, 6 Mart 2014 tarihli 6526 sayılı kanunla TMK'nın 10. maddesiyle görevli savcılık ve mahkemelerin kaldırıldığı belirtildi. Elindeki dosyaları devretmekten başka görevi bulunmayan savcılığın erişimin engellenmesi kararının yok hükmünde olduğu ifade edilen dilekçede, erişimin engellenmesi kararının aynı zamanda Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) aykırı olduğu kaydedildi. 

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise "Twitter'a erişimi yasaklayan ve kapatanlar" hakkında, "haberleşmeyi engelledikleri" ve "görevi kötüye kullandıkları" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. 

Tanal'ın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği suç duyurusu dilekçesinde, Twitter'a erişimin engellenmesinin Anayasa'daki haberleşme hürriyetine aykırı olduğu savunuldu.