Çiçek: Geldiğimiz nokta tatminkar değil
ANKARA - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmalarında gelinen noktanın tatminkar olmadığını söyleyerek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na düşen görevin siyasilerin tartışmalarının dışında kalarak görevini sürdürmek olduğunu belirtti.
Çiçek, 24. dönem 3. Yasama Yılı'nın sona ermesi nedeniyle Meclis'te düzenlediği basın toplantısında geri kalan döneme ilişkin bilgiler vererek, soruları yanıtladı.
Yeni anayasa çalışmalarını değerlendiren Çiçek, "İnsan onurunu esas alan, hak ve özgürlüklerin standardını yükselterek onları teminat altına alacak olan, etkin ve verimli bir devlet hizmetini temin için, dengeleri iyi kurulmuş yeni bir anayasa hazırlamak milletimize taahhüdümüzdür. Bunun sorumluluğu omuzlarımızdadır, taahhüdümüzü yerine getirinceye kadar da omuzlarımızda durmaya devam edecektir. Anayasa toplumsal talep olmanın ötesinde zaruret haline gelmiştir" diye konuştu.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın şimdiye kadar üzerinde uzlaşılan 48 maddeyi Meclis'ten geçirmeye yönelik önerisine ilişkin soruyu yanıtlayan Çiçek, yola çıkarken herkesin hedefinin yeni bir anayasa yapılması olduğunu hatırlatarak, mevcut anayasanın yürürlüğe girdikten sonra 19 kez değiştirildiğini, bütünlüğünün kalmadığını ve dengesinin bozulduğunu kaydetti.
Çiçek, yeni anayasa çalışmalarında gelinen noktanın da tatminkar olmadığını belirterek, "48 madde yerine mümkünse tamamında anlaşsaydık ama bu işin içerisine girdikçe ne kadar zor olduğunu hep beraber görüyoruz. Yapılan açıklamalar, değerlendirmeler işimizi de çok kolaylaştırmıyor" dedi.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na düşen görevin mevcut siyasi tartışmaların dışında kalarak çalışmalarını sürdürmek olduğunu ifade eden Çiçek, "Partiler kısım kısım mı geçirir, tümünü mü bekler? Onların bileceği iş. Mevcut tartışmalara taraf olduğumuz takdirde zaten netice alamadık, işimiz biraz daha zora girer. Kişisel görüşüm var ama bunu burada söylemeyeyim" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndaki 4 partinin şimdiye kadar uzlaştığı 48 maddeyi Meclis'i yaz aylarında ya da sonbaharda olağanüstü toplanarak geçirmeyi önermiş, ancak bu öneri CHP ve MHP tarafından kabul görmemişti.
Danışmanların 29 Temmuz'a kadar temel hak ve özgürlükler ile yargı bölümlerine ilişkin çalışacaklarını söyleyen Çiçek, komisyonun da yaz tatili boyunca çalışmalarını sürdüreceğini kaydetti.