Çiçek: İsveç parlamentosunun kararı siyasidir

Cemil Çiçek, Türkiye'nin tarihiyle bir sıkıntısı olmadığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KARS - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ''Bizim tarihimizle bir sıkıntımız yok. Tarihimizle her zaman yüzleşmeye hazırız'' dedi.

Bingöl'de partisinin düzenlediği 'Türkiye Buluşmaları' konferansına katılan Çiçek, daha sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bakan, İsveç Parlamentosu'nda 1915 olaylarına ilişkin alınan kararın hatırlatılması üzerine, artık günümüz dünyasında böyle 'izansız, hasmane, barış sürecine katkı vermek yerine barış sürecini tıkayan, normalleşmeyi engelleyen' tasarıların çok doğru olmadığını söyledi. 

Kararın siyasi nitelikte olduğunu ifade eden Bakan Çiçek, şunları kaydetti:

"Bizim tarihimizle bir sıkıntımız yok. Tarihimizle her zaman yüzleşmeye hazırız. Ama başta Ermeni diasporası olmak üzere bazı ülkeler, tarihin bu yönüyle yüzleşmek niyetinde değiller. Öyle olsaydı bu işi tarih komisyonlarına bırakır, bilim adamları bunları karara bağlardı. Halbuki parlamentolarda bir tek kişinin şu ve ya bu şekilde karar vermesiyle son derece yanlış, yakışıksız ve anlamsız kararlar alınabilmektedir. Bu yolun açılmasını doğru bulmuyoruz. Çünkü bu yol açıldığında birçok ülke kendi konumlarını izah edemezler. Bugün bu kararları alan birçok ülke kendi varlıklarını, başkalarının hakları üzerine inşa etmişlerdir. Onun için bu kararlar maalesef siyasi kararlardır"

Bakan Çiçek, bir gazetecinin, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi için hazırlanan protokolün TBMM'den geri çekilmesi isteğinin hatırlatılması üzerine de şunları söyledi:

"Bize düşen, olup biteni soğukkanlı bir şekilde düşünmektir. Tepkisel yaklaşımlar her zaman doğru sonuç çıkarmaz. Ülkemizin yararına olan neyse bunu aceleye getirmeden çok yönlü değerlendirmemizde fayda var. Muhalefetin bu tür söylemlerini de saygıyla karşılıyoruz. İnsanlar, uluslarararası ilişkilerde fevri hareket etmemelidir. Soğukkanlı davranmalı, getirisini, götürüsünü iyi hesap etmelidir. Bu uzun bir süreçtir. Geçmişte, diasporanın faaliyet gösterdiği zamanlarda, Türkiye bu konu üzerinde durmadı. En azında bu protokollerde bu işin tarihçiler tarafından incelenmesi noktasında bir hüküm var. Alınması gereken karar varsa Dışişleri Bakanlığımız çalışır, hükümete getirir ve o zaman alınacak kararda hiç tereddüt etmeyiz. Yeter ki alacağımız karar doğru olsun, ülkemizin yararına olsun. Bu söz konusu olduğunda bir dakika bile tereddüt etmeden kararları alırız"

Bu konularda ilginizi çekebilir