”Ciddi sosyal sonuçlar doğuran işsizlik kriziyle karşı karşıyayız”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer, pasif istihdam politikasının orta ve uzun vadede olumlu sonuç vermediğine dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - IMF ve Dünya Bankası toplantıları kapsamında düzenlenen "Krizin İnsani Boyutu" başlıklı seminerde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer,  ciddi sosyal sonuçlar doğuran önemli bir işsizlik krizi ile karşı karşıya olunduğunun altını çizdi.

Krizin kendisi ağır olduğu kadar ödenmesi gereken etkilerinin de ağır olduğunu söyleyen Dinçer, son zamanlarda krizin iyileştiğine dair işaretler de bulunduğunu belirterek, "Gördüğümüz kadarıyla krizin özellikle sosyal alandaki etkileri daha uzun süreceğe benziyor" dedi.

Bir yıldan bu yana küresel ekonomik durumda dramatik bir değişim yaşandığını söyleyen Dinçer, her ülkeye farklı şekilde yansıyan küresel ekonomik krizin en  can yakıcı tarafının işsizliğe yol açması olduğunu belirtti.

Dinçer, "Ciddi sosyal sonuçlar doğuran önemli bir işsizlik krizi ile karşı karşıyayız. En son OECD tahminlerine göre işsizlik tahminleri 2010 yılının sonuna kadar OECD bölgesinde yüzde 10'a ulaşacak ki bu oran kriz öncesi seviyelerle karşılaştırıldığında toplam işsizlikte 25 milyondan daha fazla artışa tekabül ediyor" diye konuştu.

"Pasif istihdam politikası, orta ve uzun vadede olumlu sonuç vermiyor"

2020 yılında OECD ülkelerinin ortalama GSMH'larının yaklaşık binde 8'inin pasif istihdam politikalarına ,binde 7'sinin aktif istihdam politikalarına ayrıldığı bilgisini veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, konuşmasına şöyle devam etti:

"Pasif istihdam politikaları her ne kadar krizin işçiler ve düşük gelirli hane halkı üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik tedbirler olsalar da daha önceki tecrübeler işsizlik yardımı ve erken emeklilik uygulamalarının orta ve uzun vadede olumlu sonuçlar vermediğini göstermiştir. Bu uygulamalar ile aktif istihdam piyasası dışında kalan bir kişinin kriz sonrasında yeniden istihdamının sağlanması ya çok düşük oranlarda olmuştur ya da bunların yeniden istihdamı hiç sağlanamamıştır. Ülkelerin bu hatayı tekrarlama lüksü bulunmamaktadır."

"Bakanlığımızca alınan tedbirlerin tahmini maliyeti 11.8 milyar lira"

Dinçer, aktif işgücü programlarının diğer tedbir paketleriyle desteklendiğini belirterek, bu paketler kapsamında alınan tedbirlere ilişkin bilgi verdi.

Kadın ve gençlerin istihdamını artırmaya yönelik önlemler konusunda, yaşlarına bakılmaksızın kadınların ve 18-29 yaş arası gençlerin mevcut istihdama ek olarak işe alınmaları halinde işveren sigorta primlerinin 5 yıl boyunca kademeli olarak işsizlik sigortası fonundan karşılanmasını sağladıklarını anlatan Dinçer, "Bu teşvik kapsamında temmuz 2008-haziran 2009 dönemi içerisinde işverenlere yaklaşık 28 milyon liralık bir teşvik uygulandı. 2008-2010 döneminde krize karşı alınan ve sadece doğrudan bakanlığımızın faaliyet alanında yer alan tedbirlerin tahmini maliyeti 11 milyar 805 milyon lira olup, bunun da GSYH'ya oranı 1,24 olarak gerçekleşecek" diye konuştu.