"Ciddiyetle soruşturulacak"

İsviçre Dışişleri Bakanı Burkhalter, İsviçre'de yaşayan ve 16 Nisan anayasa referandumunda oy kullanacak Türklerin, Türk istihbarat örgütü tarafından yasa dışı olarak izlendikleri iddialarıyla ilgili 'ciddiyetle soruşturulacak' açıklamasını yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter, dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelmesinin ardından yazılı bir açıklamada bulundu.

Açıklamada, İsviçre'de yaşayan ve 16 Nisan anayasa referandumunda oy kullanacak Türklerin, Türk istihbarat örgütü tarafından yasadışı olarak izlendiklerine ilişkin iddiaların 'ciddiyetle soruşturulacağını' ifadesine yer verildi. 

Burkhalter ayrıca, "İfade özgürlüğü İsviçre'nin tanıdığı evrensel bir değerdir ve İsviçre bu özgürlüğün oylarını hem İsviçre'de hem Türkiye'de kullanacak Türk vatandaşları için geçerli olacağını umuyor" dedi.

"Tutuklanan ve görevinden uzaklaştırılanlar konusunda kaygılıyız"

İsviçre Dışişleri Bakanı, Çavuşoğlu'na 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye'nin içinde bulunduğu zor durumu anlayışla karşıladığını ancak Fethullah Gülen cemaatiyle bağlantıları nedeniyle tutuklanan ve görevinden uzaklaştırılanlar konusunda kaygılı olduğunu söyledi.

"Olağanüstü hal ilanı Türkiye'yi uluslararası insan hakları yükümlülüklerinden muaf tutmaz" denilen açıklamada, Burkhalter'in ifade özgürlüğü ve demokrasinin serbestçe savunulmasının önemi vurguladığı belirtildi. 

İsviçre'de Zürih ve bazı başka kentlerin, hükümete Türk yetkililerin ziyaretlerinin kabul edilmemesi yönünde baskı yapmasına rağmen, Bern hükümeti konuşma özgürlüğünün kısıtlanmasını haklı gösterecek nedenler bulunmadığını söyleyerek bu talepleri reddetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir