Çifçiye 2010'da 5.6 milyar lira destek

Bakan Eker, 2010 yılında çiftçiye 5 milyar 605 milyon lira destekleme primi verileceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
DİYARBAKIR - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 2010 yılında çiftçiye 5 milyar 605 milyon lira destekleme primi verileceğini söyledi.
Eker, Diyarbakır Valiliği'nde düzenlediği basın toplantısında, tarımsal destekleme primleriyle ilgili bilgiler verdi. 
Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu'nca destekleme miktarları ile ödeme takvimlerinin karara bağlandığını belirten Eker," Yıllardır Türkiye'de sözü edilen ancak gerçekleştirilemeyen destekleme miktarlarının üretime başlamadan önce yani tarlaya gidip üretim yapmadan önce açıklanması hususunu gerçekleştirdik. Çiftçi, tarlada hangi ürünü ekeceğine karar vermeden önce alacağı desteğini bilecek. Bu desteklemenin üretim planlarıyla ilişkisini ortaya koyması bakımından son derecede önemlidir" dedi.
Yüzde 13,5 artış
AK Parti hükümeti döneminde Türk çiftçisine tarımsal destekleme adı altında 36 milyar 355 milyon lira dağıtıldığını kaydeden Eker, konuştu: 
"2010 yılında çiftçiye 5 milyar 605 milyon lira destekleme primi verilecek. Bu, 2009 yılına göre yüzde 13,5'luk bir artış demektir. Mevcut destekleme uygulamalarımız 2009 yılında olduğu gibi devam edecektir. Bu sene ilave olarak özellikle tarım sigortasına sel ve su baskını riskini de ilave ettik. Çevre amaçlı tarımsal alanların korunması diye bizim başlattığımız destek çeşidinde il sayısını 9'dan 19'a çıkardık. Organik tarım ve iyi tarım uygulamaları desteklemeleri yüzde 7 ile 33 oranında artırıldı. Bölgemizde ilgilendiren ipek böcekçiliğine verilen destek de yüzde 25 oranında arttı. Yağlı tohumlara verilen destek ise yüzde 10 ile 29 arasında değişen oranlarda artırıldı."
Tarım havzaları üretim ve destekleme modeliyle belirlenen havzalarda en iyi yetişen ve en karlı ürünlerin desteklenmesi anlayışını uygulamaya geçirdik. Bununla çiftçimizin gelirinin artırılması ve verimliliğe dayalı bir üretim planının yapılması sağlanmış oluyor. Bu modelde 2010 yılında 17 üründe desteklemeyi ön görmekteyiz."
"Gübre ve mazot tek seferde ödenecek"
Bakan Eker, hayvancılık bünyesindeki yem bitkileri, su ürünleri, arıcılık ve hububat prim desteğinin ödemesine dün başlandığını belirterek, çiftçilere bu konuda 475 milyon lira ödeme yapılacağını söyledi. Eker, söz konusu miktarın 200 milyon lirasını hububat, 200 milyon lirasının ise hayvancılığın oluşturduğunu anlattı. 1 milyar 261 milyon lira tutarındaki fındık alan bazlı desteklemeler ile çay primlerinin de mart ayında ödeneceğini kaydederek, şunları söyledi:
"Yağlı tohumlu bitkilerinin destekleme ödeme zamanı öne çekildi. Biz bu sene yüzde 75'i hasadın hemen sonrasındaki yılın mayıs ayı olmak üzere Haziran ayında ödemeyi tamamlamayı planlıyoruz. Bu seneki desteklemelerimizde aylar itibariyle toplam destekleme miktarı en yüksek olan gübre ve mazot destekleri çiftçimizin nakite ihtiyacı olan Şubat ayında tek seferde ödenecek. Bu ayda ödeyeceğimiz miktar 1 milyar 651 milyon liradır. Yağlı tohumluk prim ödemeleri mayıs ve haziran aylarında tamamlanacak. Mayıs ayında 928 milyon lira, Haziran ayında da 333 milyon lira olmak üzere toplam 1 milyar 251 milyon lira ödeme yapacağız."
İlk 3 ayda 3 milyar 388 milyon liralık ödeme
Eker, çiftçilerin girdi ve ödeme takvimlerini de dikkate alarak, yılın ilk 3 ayında hakedişlerin yüzde 60,4'ü olan 3 milyar 388 milyon lirasını nakit olarak ödeyeceklerini belirterek, "Haziran ayına kadar da bütün desteklemelerin yüzde 92,2'sini ödenmiş olacak. Bu da 5 milyar 166 milyon liradır" dedi.
"562 bin hektarlık alanda toplulaştırma tamamlandı"
1961-2002 yılları arasında Türkiye'de 450 bin hektar alanda toplulaştırma yapıldığını ancak kendi hükümetleri döneminde buna hız verildiğini anlatan Eker, şöyle devam etti:
"Hükümetimiz döneminde yani 2003-2009 yılları arasında 562 bin hektar alanda toplulaştırma tamamlandı. Böylece 1 milyon sınırını aştık. Ayrıca GAP Eylem Planı çerçevesinde 2008-2012 yılları arasında 1 milyon 187 bin hektar alanda da toplulaştırma yapılması çalışması başladı. 2009 yılı içerisinde ihalesi yapıldı. Proje kapsamında toprak etütleri tamamlandı, tarla içi yolların yapımına ve kanalizasyon inşaatlarına başlandı. Yani toplulaştırma yapıldığı ana kanalların geçeceği bölgelerde bir de köylerin alt yapı hizmetlerine katkıda bulunuyoruz. Bu projeler kapsamında Diyarbakır'da 200 köyde kanalizasyon çalışması yapılacak. Bunun 75'i tamamlandı. GAP Eylem Planı kapsamında 2013 yılına kadar 2 milyon hektarlık alanda toplulaştırma planlıyoruz."
Harran'daki tuzlanma
Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde Türkiye'nin çok yakından bildiği tuzlanma probleminin olduğunu hatırlatan Eker, "Drenaj çalışması gerekiyordu. 70 bin hektarlık bir alanda ıslah sorunu vardı. Bu sorunun olduğu yerlerde kapalı drenaj faaliyetlerinin çalışmasını başlattık" dedi.
Bu arada GAP Eylem Planı çerçevesinde hayvancılıkla ilgili çok önemli bir kararnamenin yürürlüğe girdiğini sözlerine ekleyen Eker, şöyle dedi:
"50 başın üzerinde süt sığırıyla işletme kuracak olanlara biz yatırım tutarının yüzde 30'u, hayvan bedelinin yüzde 40'ı, alet ve ekipman makinelerin alımının da yüzde 40'ına kadar kısmını hibe olarak değerlendiriyoruz. Doğu Anadolu illerinde de buna benzer olarak et sığırcılığını dahil ettik. GAP ve DAP illerinde hayvancılığın çok yüksek miktarda hibe yoluyla desteklendiği bir proje hayata girmiş durumdadır."
Basın toplantısına Vali Hüseyin Avni Mutlu, AK Parti milletvekilleri İhsan Arslan ve Kutbettin Arzu da katıldı.