Çiftçiler, paralarını cuma günü alıyor

2009 yılına ilişkin 1.5 milyar liralık destekleme ödemesi çiftçilerin hesaplarına yatırıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Çiftçiler, devletin verdiği destekleri cuma gününden itibaren kullanabilecek.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, tarımda desteklerin önemli bölümünü oluşturan mazot ve gübre desteği dahil, 2009 yılına ilişkin 1 milyar 525 milyon liralık destekleme ödemesinin dünden itibaren çiftçilerin Ziraat Bankası'ndaki hesaplarına yatırıldığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, bu hafta yapılan ödemelerden, 2 milyon 600 bin çiftçi yararlanacak ve çiftçiler, Cuma gününden itibaren paralarını alabilecek.

Çiftçilere, mazot desteği olarak 512 milyon lira, gübre desteği olarak 622 milyon lira, küçükbaş hayvan desteği olarak 135 milyon lira, hububat desteği olarak 100 milyon lira, toprak analiz desteği olarak 72 milyon lira, yem bitkileri desteği olarak 70 milyon lira ve sertifikalı tohum kullanım desteği olarak 14 milyon lira destekleme ödemesi yapılacak.

Böylece, 2009 yılı tarımsal desteklemelerine ilişkin en büyük ödeme, bu hafta yapılmış olacak. Bu yılın bütçesine tarımsal destekleme ödemeleri için 5,6 milyar lira ödenek konurken, Ocak ayında 475 milyon liralık ödeme yapılmıştı. Mart ayında da 1 milyar 261 milyon liralık ödeme planlanıyor.

Açıklamada, bu hafta yapılan ödemeler ile birlikte, bu yılın 2 ayında ödenen tarımsal destek tutarının 2 milyar liraya ulaştığına, bu yıl dağıtılacak toplam 5,6 milyar liralık desteğin yüzde 36'sının tamamlanmış olacağına dikkat çekildi.

Diğer taraftan yetkililer, bazı çiftçilerin yaşadığı sorunlar nedeniyle gübre ve mazot desteğinden yararlanmak için başvuru süresinin 12 Mart'a kadar uzatıldığını belirtirken, işlemlerini tamamlayan çiftçilerin ödemelerinin bu ay yapıldığını vurguladı.

Verilen bilgiye göre, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıt olan çiftçilerin, toprak analizi, mazot ve gübre desteğinden yararlanmak için ayrıca dilekçe vermesi gerekiyordu. Bazı çiftçilerin ÇKS'ye kayıt olmakla birlikte, dilekçe vermediği ortaya çıkınca, bu çiftçilerin mağdur olmaması için başvuru süresi 12 Mart'a kadar uzatıldı. Bu durumdaki çiftçilere icmallerin tamamlanmasına istinaden ödeme yapılacak.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, dünden itibaren çiftçi hesaplarına yatırılan tarımsal desteklerin, destekleme kalemlerine göre dağılımı şöyle:

Mazot Desteği                                  512 milyon lira

Gübre Desteği                                  622 milyon lira

Toprak Analizi Desteği                      72 milyon lira

Küçükbaş Hayvan Başı Ödeme         135 milyon lira

Yem Bitkileri Desteği                         70 milyon lira

Hububat Desteği                              100 milyon lira

Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği    14 milyon lira

Bu konularda ilginizi çekebilir