”Çifte vergilendirme sorunu ortadan kalktı”
Silajdziç, Türk-Bosna Hersek İş Konseyi toplantısında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasına ilişkin konuştu
İSTANBUL - Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Haris Silajdziç, çifte vergilendirme sorununun ortadan kalktığını söyledi.
Silajdziç, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından İstanbul'da düzenlenen Türk-Bosna Hersek İş Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, Bosna-Hersek'in çok uluslu bir millet olmak istediğini, bunun için mücadele etmek zorunda olduğunu ancak bazı ideolojilerin bunu geciktirdiğini, 21. asırda ise böyle ideolojilerin hala sürdüğünü kaydetti.
Silajdziç, Bosna-Hersek'in bir model olduğunu belirterek, "Globalleşmenin bir modelidir. Globalleşme insanları bir araya getiriyor. Bosna Hersek kendi başarısıyla, başarısızlığıyla modelini sürdürüyor. Bu model yüzyıllardır sürmektedir" diye konuştu.
Kafkaslar'daki durumu normalleştirmek için daha çok çaba harcanması gerekeceğini ifade eden Silajdziç, ülkenin, ne kadar küçük olursa olsun insanları, özellikle sivilleri korumak durumunda olduğunu söyledi. Silajdziç, "Bosna'da yaşananlara bir daha izin veremeyiz. Çünkü bu bütün dünya için çok tehlikeli bir şeydir" dedi.
Bosna Hersek'teki bürokratik sorunlarının ve karmaşık durumun sadece Türk yatırımcılar değil, diğer yatırımcılar için de söz konusu olduğunu vurgulayan Silajdziç, şunları kaydetti:
"Herkes aynı şekilde şikayetçi oluyor, biz bunu basitleştirmek istiyoruz fakat sadece siyasi düşünce ve irade değil, anayasal bir sorun söz konusudur. Şu anda anayasayı değiştirme dönemine girdik. Çok uzun ve zor bir dönem olacaktır."
Silajdziç, enerjinin Bosna Hersek'te çok önemli bir sektör olduğunu, şu anda ülkesinde hidro potansiyelin yüzde 60'ının kullanılmadığını ifade ederek, turizm konusunu da yeterince değerlendirmediklerini anlattı. Haris Silajdziç, "Bosna Hersek'teki siyaset, kesinlikle iş adamlarının arkasında olacaktır. Siyasi ve ekonomik ilişkileri geliştirmek için hep birlikte çalışacağız" dedi.
"3 yıl sonra her şey daha pahalı olacak"
Silajdziç, hedeflerinin Bosna Hersek ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek olduğunu vurgulayarak, dün Ankara'daki gerçekleştirdiği resmi ziyaret sonrasındaki ortak görüşün "ekonomik ilişkilerin, siyasi ilişkileri takip etmesi" şeklinde olduğunu söyledi. Bu ilişkilerin özellikle Bosna Hersek'in dış ticarette Türkiye ile olan açığın giderilmesinde büyük önem taşıdığını ifade eden Silajdziç, bu durumun Türk yatırımcıların Bosna Hersek'e yatırım yapması ile aşılabileceğini aktardı. Haris Silajdziç, Bosna Hersek'in fazlasıyla elektrik enerjisi ürettiğini ve bunu ihraç etme potansiyeline sahip olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Turizm, kimyasal sanayi ve ağaç işleme sektörlerinde büyük potansiyel söz konusu. Bu alanlarda işlerini çok başarılı şekilde yürüten Türk firmaları var. Her halükarda bölgede büyük potansiyel söz konusu. Ben eminim ki bütün bölgenin refah içinde yaşamasının zamanı gelmiştir. Türk yatırımcılarına bir mesajım var; Bosna Hersek'e yatırımın şimdi zamanıdır. 2-3 yıl sonra her şey çok daha pahalı olacaktır."
"Anlaşma 28 Temmuz'da onaylandı"
Silajdziç, çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasına ilişkin bir soru üzerine, daha önce imzalanan anlaşmanın, Cumhurbaşkanlığı Konseyi tarafından 28 Temmuz 2008 tarihinde onaylandığını bildirdi. Türk Hava Yolları'nın (THY) Bosna Hersek'teki ihaleye ilgisine dair soruyu da Silajdziç, "THY ihaleye katılmıştır ve ümit ediyorum başarıyla tamamlar. Umarım bu konudaki ihale, en iyi şekilde sonuçlanır" şeklinde yanıtladı.
Türkiye'nin Bosna Hersek Büyükelçisi Bülent Tulun da çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasına ilişkin Konsey onayının henüz kendilerine resmen bildirilmediğini kaydetti. Türk Bosna Hersek İş Konseyi Eş Başkanı Milan Lovric ise ülkede Adriyatik kıyısı ve coğrafi yapısının iki farklı turizm potansiyeli barındırdığını kaydederek, "Saray Bosna'da büyük bir otel merkezinin yapılması konusunun ilerde görüşülmesi faydalı olabilir" dedi.