Çilek Mobilya, cirosunu yükseltmek için durmuyor

Genel Müdür Çilek, 220 milyon lira olan cirosunu 2 milyar 200 milyon lira yapmak için dört bir yandan çalıştıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Çilek Mobilya'nın Genel Müdürü Muzaffer Çilek, "Dünya genelinde 440 satış noktamızı 4 bin 400, 220 milyon lira olan ciromuzu 2 milyar 200 milyon lira yapmak için agresif şekilde dört bir yandan çalışıyoruz" dedi.

Muzaffer Çilek, mobilya şehri İnegöl'de kurulan 15 yıllık genç bir firma olduklarını belirterek, kuruluştan önce bir konuda uzmanlaşmaya karar verdiklerini söyledi.

Piyasaya girdiklerinde dünyadaki mobilyacıların her türlü mobilyayı ürettiğini, sadece mutfak ve ofis bölümleri için ayrı üretim yapıldığını anlatan Çilek, şöyle konuştu:

"Biz de 'bu ev mobilyalarının içinde bir konuda uzmanlaşalım' düşüncesiyle araştırma yaptık. Çocuk ve gençler için tüm dünyada yeni eğilimler, moda ve malzemelerin kullanıldığı bir pazar var. Bu pazara yönelik özel mobilyalar tasarlanmadığını tespit ettik. Mobilya pazarının yüzde 4'ünü oluşturması nedeniyle Türkiye pazarının çok büyük olmadığı gözüküyordu. Biz de tüm dünyayı hedefledik.

Bu vizyonu ortaya koyarken, Türkiye'nin bir markası olarak dünya çocuklarına ulaşmayı hedefledik. Ürünlerimizin, deniz aşırı ülkelere uygun ambalajda ve demonte olması gerekiyordu. En önemlisiyse kimsede olmayan, farklı, enteresan ürünler, özgün tasarımlar olması gerekiyordu. İlk günden itibaren Türk tasarımcılardan oluşturduğumuz ekiple, sadece çocuklara yönelik ve bunun aksesuarları dahil olmak üzere konsept ürünler tasarladık, uluslararası fuarlara açıldık."

Çilek Mobilya 35 ülkede

Muzaffer Çilek, bugün gelinen noktada, 68 ülke ihracat gerçekleştirdiklerini, 35 ülkede mağazaları bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Fabrikamızda 600 kişi, mağazalarda bin 600 kişi çalışıyor. Türkiye dahil dünya genelinde 440 satış noktamızı 4 bin 400, 220 milyon lira olan ciromuzu 2 milyar 200 milyon lira yapmak için agresif şekilde dört bir yandan çalışıyoruz. Ciromuzu artırırken ihracatın ciromuzdaki payını yüzde 50'den yüzde 95'e çıkarmayı hedefliyoruz."

Hem Türkiye hem yurt dışında bir konuda uzmanlaşarak tarz oluşturduklarını vurgulayan Çilek, "Ofis mobilyaları gibi çocuk mobilyaları da ayrı bölüm olarak düşünülmeye başlandı. Bunu 15 yıl önce biz başlattık ve gayet güzel gidiyor. Birçok firma arkadan geldi, pazarda epey taklit var" dedi.

Haftada iki mağaza

Çilek, ürünlerinin dünya çapında beğenildiğini, yatırımcısının da kar ettiğini belirterek, mağazalarının, girişimcileriyle beraber büyüdüğünü ve arttığını dile getirdi.

Uzmanlaşmalarının her konuda mükemmelleşmelerini sağladığını ifade eden Çilek, "Uzman bir marka olmaktan, Türkiye'nin bir markası olarak dünyaya açılmaktan son derece memnunuz. Bazen haftada iki mağaza açtığımız oluyor. Her bölgede çilek mimarisiyle yapılmış franchise mağazalarımız açılıyor" diye konuştu.

Muzaffer Çilek, küresel krizle birlikte petrol zengini Körfez ülkeleriyle Kuzey Afrika ülkelerine yöneldiklerini ve çok büyük bir ilgiyle karşılaştıklarını anlatarak, İran'da şuan 12 mağazanın olduğunu ve bunu 90'a tamamlayacaklarını söyledi.

Çilek'te hedef uzak pazarlar

Avrupa Birliği ülkelerinde 10, Rusya'da ise 5 yıldır faaliyet gösterdiklerine değinen Çilek, şunları kaydetti:

"Uzak pazarlar Amerika ve Pasifik ülkelerini daha yakın anlamak, oraya uygun tasarımlar yapmak, ticaretini anlamak ve bu iki pazara yerleşmek için Tokyo ve Miami'ye ofis açtık. Japonya, Endonezya, Yeni Zelanda, Güney Kore, Avustralya'da bulunan toplam 8 noktamızı çoğaltmak için iş görüşmeleri yapıyoruz. ABD, Meksika, Venezüela ve Kolombiya'nın aralarında bulunduğu Amerika bölgesindeki ülkelerde toplam 38 mağazamız oldu. Orada çok büyük potansiyel var. Brezilya'nın ünlü mağazalar zinciri Etna ile anlaştık, çocuk katlarında bizim mallarımızı satacaklar. İki tane deneme mağazamız bulunan ABD'de, 900 mağaza açabiliriz. ABD'nin her eyaleti bir ülke gibi, özel planlarımız var."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir