Cimri olduklarını eskiden beri biliyoruz

Ergün, son günlerde kredi değerlendirme kuruluşlarından gelen mesajları değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, son günlerde kredi değerlendirme kuruluşlarından gelen mesajların olumlu olmaması üzerine "kredi değerlendirme kuruluşlarının Türkiye'ye karşı nasıl cimri bir tutum içerisinde olduklarını biz eskiden beri biliyoruz" dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Milli Prodüktivite Merkezi'nin 50. Genel Kurulu öncesinde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin cari açıkla ilgili olarak "Son dönemde kredi değerlendirme kuruluşlarından gelen mesajlar, çok olumlu değil" anımsatması üzerine Bakan Ergün, "kredi değerlendirme kuruluşlarının Türkiye'ye karşı nasıl cimri bir tutum içerisinde olduklarını biz eskiden beri biliyoruz" diye konuştu.

Biraz da seçimi bekliyorlar

Aslında Türkiye'nin kredi notunun bugün olduğu yere çok daha önceden gelmesi gerektiğine dikkat çeken Bakan Ergün, şöyle devam etti:

"Cari açığın nasıl yönetildiğini, nasıl finanse edildiğini uzun zamandır takip ediyoruz. Türkiye ekonomisinde cari açık bir problem. Ama finanse edilebilir olması, sağlıklı ve uzun vadeli kaynaklarla finanse edilebilir olması önemli bir şey. Cari açığı azaltacak, peyderpey devreye girmesi önemli bir şey. Türkiye bunları, borçlarının yapısını, bütçe açıkları konusunu çok yakından takip eden bir ülke. Bunun için zaten her türlü disiplin mekanizmasını işletiyor. Bunları kredi değerlendirme kuruluşlarının dikkate alıyor olması gerekir. Ama ben yine de seçimden sonra not artışının güvenle yatırım yapılabilir ülkeler düzeyine çıkmasının mümkün olacağını şahsen düşünüyorum. Biraz da seçimi bekliyorlar. Siyasi istikrar ve güven ortamının nasıl bir hal alacağını görmek istiyorlar. Seçimler bunun için önemli."

Odak Proje

Bakan Ergün, bugün Dünya Gazetesi’nde yayınlanan Sanayi Strateji Belgesi'ndeki "Odak Proje"nin ayrıntılarının sorulması üzerine, bunun otomotiv sektör strateji belgeleri içinde yer alan bir kavram olduğunu söyledi.

Bunun şu anda uygulanmayan bir şey olmadığını hatırlatan Ergün, "Bir takım odak projeleri uygulanıyor. Bunlar helikopter, savaş uçağı, haberleşme uyduları olsun. Bu konularda kamunun da içinde bulunduğu bazı projeler hayata geçiriliyor" dedi.

Bu konunun Türkiye'de ileri teknolojiyi sağlayacağını, böylece Türkiye'nin rekabet gücünün artacağını bildiren Ergün şu açıklamalarda bulundu:

"Sektör strateji belgeleri içinde bu tür odak projeler belirlenirse, bu projeler desteklenecek. Kamu özel sektör işbirliğinin veya konuyla ilgili ayrıca teşvik mekanizmalarının da oluşturulabileceğine dair bir unsur var. Henüz şu veya bu proje diye adlandırılmış bir şey yok. Sektörle birlikte yapılacak değerlendirmelerden sonra ortaya çıkacak. Örnek verecek olursak, otomotiv sektöründe, yüzde 50 yakıt tasarrufu sağlayan yeni bir motor teknolojisi burada söz konusuysa, bunun üretimiyle ilgili kamunun da atması gereken adımlar varsa, bu bir odak projesi olarak ele alınabilecek. Bunun dışında makine üreten makineler ortaya çıkarsa, bu tür projeler de bu konu altında değerlendirilebilir."

Bu konularda ilginizi çekebilir