Çin, istikrar için iç talebi teşvik edecek

Çin Başbakanı Ven Ciabo, "Çin, dış ticaret fazlası peşinde değil" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Çin Başbakanı Ven Ciabo, küresel finansal krizin Çin'in, daha fazla iç talebi cesaretlendirecek adımları atmak dahil, ekonomisindeki "yapısal sorunlara" odaklanmaya ihtiyacı bulunduğunu gösterdiğini söyledi.

Ven, CNN'de "Fareed Zakaria GPS" programında yaptığı konuşmada, "Çin ekonomisinin daha fazla büyümesi ve istikrarı için iç talebi teşvik etmeye güvenebiliriz" dedi. Çin'de enflasyon ve yolsuzluğun istikrarı tehdit edilebileceğinden endişe ettiğini belirten Ven, resesyondan önce Çin'in ekonomik gelişiminin "denge, eşgüdüm ve sürdürülebilirlikten" yoksun olduğunu, finansal krizin bu konudaki görüşünü güçlendirdiğini ifade etti.

Çin ekonomisi ihracatla birlikte son 30 yılda 90 kattan fazla büyürken, ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner ve ABD'li yetkililer, Çinli liderlere büyüme için daha fazla iç piyasaya yönlenmesi çağrısında bulundular. Aynı yetkililer, Çin para birimi yuanın değerinin düşük olmasının ihracat piyasalarında bu ülkenin imalatçılarına adil olmayan avantaj sağladığı gerekçesiyle Pekin yönetiminin yuanın daha hızlı değerinin artmasına izin vermesi gerektiğini söyledi.

ABD'nin Çin ile olan dış ticaret açığı bu yılın ilk yedi ayında 145 milyar doları bulurken, bu rakam geçen yıl aynı dönemde 123 milyar dolardı.

Kur çatışması

ABD'li yetkililerin yuanın değerinin yükselmesi için Çin'e baskı yapmasını eleştiren Ven, "ABD'de bazı kişiler, özellikle ABD Kongre'sinde bulunanlar, Çin hakkında tam bilgiye sahip değiller. Onlar, Çin-ABD ilişkilerindeki sorunları siyasileştiriyorlar" diye konuştu.

ABD'de Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi 29 Eylül'de, ABD'li şirketleri ve çalışanları "değerinin altındaki" Yuan'a karşı korumayı amaçlayan yasa tasarısını onaylamıştı. Bu yasa tasarısı ABD'nin, Çin'e ve ticari avantaj sağlamak için para birimlerinin değerini düşük tutan ülkelere karşı ticari yaptırımlar uygulamasına olanak sağlıyor.

Ven, "Çin, dış ticaret fazlası peşinde değil" dedi.

Çin'in yaklaşık 600 milyar dolarlık ekonomiyi teşvik programından sonra önceliğinin enflasyonu kurtarmak olduğuna işaret eden Ven, "Enflasyon, uygun ve iyi biçimde idare etmek için çok sıkı çalıştığım bir konu. Yolsuzluk ve enflasyonun ülkemizde istikrarın gücü üzerinde olumsuz etkisi olacak" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir