”Çin tarafı ciddi bir kararlılık içinde”

Pekin'de resmi temaslarda bulunan Çağlayan, görüşmede iki ülkenin hassasiyetleri çerçevesinde karşılıklı kararlılığın üst düzeyde olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

PEKİN - Çin Dışişleri Bakanlığı'nın davetlisi olarak Pekin'de resmi temaslarda bulunan ve dün ÇHC Başbakanı Ven Ciabao'yla görüşen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "Sayın Cumhurbaşkanımızın 24-29 Haziran tarihlerinde yapmış olduğu ve benim de hazır bulunduğum ziyaretin sağlamış bulunduğu atmosferin yaşanan olumsuzluklara rağmen sürdürülmesi konusunda Çin tarafının ciddi bir kararlılık içinde olduğunu müşahade ettim" dedi.

Bakan Çağlayan, gazetecilere görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çağlayan, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Başbakanı Ven Ciabao'ya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın iki ülke arasındaki ilişkiler, yaşanan son gelişmelere ve Türkiye'nin bu konudaki hassasiyetlerine ilişkin mesajını ilettiğini, Ven'in de Erdoğan'a yönelik sözlü mesajlarını iletmek üzere gerekli notları aldığını söyledi.

Başbakan Ven ile yaklaşık 55 dakika süren bir görüşme yaptığını belirten Çağlayan, "Sayın Cumhurbaşkanımızın 24-29 Haziran tarihlerinde yapmış olduğu ve benim de hazır bulunduğum ziyaretin sağlamış bulunduğu atmosferin yaşanan olumsuzluklara rağmen sürdürülmesi konusunda Çin tarafının ciddi bir kararlılık içinde olduğunu müşahade ettim" dedi.

"Karşılıklı kararlılık üst düzeyde"

Görüşmede iki ülkenin hassasiyetleri çerçevesinde Çin ve Türkiye arasındaki ilişkilerin daha fazla geliştirilmesi konusunda karşılıklı kararlılığın üst düzeyde olduğunu gözlemlediğini de belirten Çağlayan, Urumçi'de yaşanan olaylara da değinerek burada yaşayan Uygur Türklerini, Türkiye ile ÇHC arasında dostluk köprüsü olarak gördüklerini aktardığını anlattı.

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde istikrar, toplamsal barış ve refahın tekrar hakim olacağına dönük inancını ve buna yönelik olarak Çin hükümetinin aldığı ve alacağı tedbirleri de destekleyeceklerini görüşmede dile getirdiğini anlatan Çağlayan, "ÇHC Başbakanı da Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin kalkınması ve gelişmesine özel önem vereceklerini ifade ettiler. Bu çerçevede ÇHC Başbakanı'nın sayın Başbakanımıza yönelik sözlü mesajlarını iletmek üzere gerekli notlarımı da aldım" dedi.

Urumçi'deki olaylar

Urumçi'de son yaşanan olaylar konusunda farklı rakamlar bulunduğunu hatırlatan bir gazeteci, olaylara ilişkin Çin Başbakanı Ven'in rakam telaffuz edip etmediğine ilişkin sorusu üzerine de Ven'in rakam telaffuz etmediğini belirten Çağlayan, "Urumçi'ye gittiğimizde onları tespit edeceğiz. Tabii ki sayın Başbakan bize tek taraflı bilgi verdiler. Bize detaylı bilgi aktardılar. Bunlar, sayın Başbakanımıza ileteceğim bilgiler ki sizlerle paylaşmam mümkün değil. Bunlar özel mesajlar olduğu için özel mesajları ancak muhatapları isterlerse açıklayabilirler" dedi.

Bu konuda yapmış olduğu tespitleri, üzerine kendi hissiyatını koymadan Başbakan Erdoğan'a aktaracağına vurgu yapan Çağlayan, eğer bu değerlendirmeye kendi hissiyatını koyacak olursa yanlış yapmış olacağını söyledi. Çağlayan, kendisinin çok objektif bir şekilde anlatılanlar, dinledikleri ve göreceklerini Başbakan Erdoğan'a arz edeceğini kaydetti.