Çin yatırım için hükümetten kolaylık bekliyor

Çin Makine ve Elektronik Sanayi Ticaret İthalat ve İhracat Odası Başkanı, Çinli firmaların Türkiye'de yatırım yapma isteklerinin bulunduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR - Çin Makine ve Elektronik Sanayi Ticaret İthalat ve İhracat Odası Başkanı Wang Zhanxiong, Çinli firmaların Türkiye'de yatırım yapma isteklerinin bulunduğunu, bu konuda Türk hükümetinden bürokratik yönden kolaylık sağlamasını beklediklerini söyledi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) Serbest Bölgeler Müdürlüğü'nün organizasyonuyla temas ve incelemelerde bulunmak üzere İzmir'e gelen Çin iş adamları heyeti İzmir Ticaret Odasını (İZTO) ziyaret etti.

Zhanxiong, ziyarette yaptığı konuşmada, heyette makine, elektrik, motosiklet, gıda ve tekstil gibi çeşitli sektörlerden temsilcilerin bulunduğunu, bu firmaların Çin'de oldukça etkili firmalar olduğunu, Türkiye'de yatırım yapmaya çok ilgi duyduklarını söyledi.

Çin hükümetinin yatırım ve ticaret konularında dışa açılmayı çok desteklediğini aktaran Zhanxiong, birkaç gün sonra Çin'den bir heyetin daha Türkiye'ye geleceğini, bunun Çin'in Türkiye'de yatırım yapma isteğinin bir ifadesi olduğunu anlattı.

Zhanxiong, Türkiye'de yatırım için üç konuda isteklerinin olduğunu belirterek, "Hükümetin (Türk hükümeti) bürokratik yönden kolaylık sağlamasını bekliyoruz. Ticaret odalarının yatırım ve ticaret konusundaki problemleri daha yakın bir iletişimle kolaylaştırmasını istiyoruz. Sektörlerin birbirlerini daha yakından tanımasını bekliyoruz" dedi.

Sektör temsilcilerinin İzmir'de incelemelerde bulunduğunu aktaran Zhanxiong, Türk iş adamlarını Çin'e davet ederek, Türkiye'deki serbest bölgelerin avantajlarını orada anlatmalarını istedi.

"Buradan Avrupa'ya kolayca yayılabilirsiniz"

İZTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Akın Kazançoğlu ise Çin ile Türkiye arasındaki ikili ticaret hacminin 14 milyar doları bulduğunu, bunun 13 milyarlık kısmını Türkiye'nin Çin'den yaptığı ithalatın oluşturduğunu söyledi.

"Bizim dileğimiz ticaretin karşılıklı olarak gelişmesi" diyen Kazançoğlu, İzmir'in Çinli yatırımcılar açısından çok keşfedilmediğini, Türkiye'de faaliyet gösteren 283 Çinli firmadan sadece 5'inin İzmir'de bulunduğunu dile getirdi.

Konuşmasında İzmir'de yatırım yapmanın avantajlarını sıralayan Kazançoğlu, Çin ve Türk firmalarının ortak yatırımlar yapmasıyla Avrupa ve Afrika pazarlarına ulaşmanın kolaylaşacağını kaydetti.

Uzun yıllardır Çin ile ticaret yapan İZTO Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Necmi Çalışkan ise Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasını hatırlatarak, "Bu anlaşma sayesinde Türkiye'de kurduğunuz herhangi bir şirket, tıpkı bir Türk firması gibi AB ülkeleriyle ticaret yapabilir. Herhangi bir gümrük, kota, bariyere takılmadan Avrupa'ya kolayca yayılabilirsiniz" dedi.

Çalışkan, Çinli firmaların yatırım üssü olarak İzmir'i seçmeleri durumunda kazanacakları lojistik avantajlarını anlattı.

Konuşmaların ardından Türk ve Çinli firma temsilcileri arasında ikili görüşmeler gerçekleştirildi.