Çingeneler sınır dışı edilmeyecek

İçişleri Bakanlığının, Çingeneler ve yabancı göçerleri sınır dışı etme yetkisini ortadan kaldıran düzenleme kabul edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM İçişleri Komisyonunda, İçişleri Bakanlığının, Çingeneler ve yabancı göçerleri sınır dışı etme yetkisini ortadan kaldıran düzenleme kabul edildi.

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin Akbulut başkanlığında toplanan komisyonda, AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu ve arkadaşlarının hazırladığı, Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşüldü.

Teklifi hakkında bilgi veren Koyuncu, dünyanın dört bir yanına dağılan Romanların, bulundukları hiçbir ülkeden ayrı bir devlet talebinde bulunmadıklarını söyledi.

Romanların, o ülkelerin tabiiyetlerini kabul etmelerine rağmen, her zaman horlandıklarını, tehdit ve şiddete maruz kaldıklarını ifade eden Koyuncu, "Romanların, Osmanlı ordusuna kılıç temini noktasında önemli katkıları olmuştur, Çanakkale Savaşında da bu vatan için canlarını vermişler, gazi olmuşlardır" şeklinde konuştu.

"Roman kardeşlerimiz asli unsurlarımızdır" diyen Ali Koyuncu, Romanlara karşı ayrımcılığa neden olan düzenlemenin maddeden çıkartılması gerektiğine işaret etti.

Çelik: Siyaset sorun çözme sanatıdır

Devlet Bakanı Faruk Çelik de "siyasetin sorun çözme sanatı olduğunu" belirtti.

Siyasetçinin verdiği sözleri yerine getirmesi gerektiğini kaydeden Çelik, "Türkiye'deki dezavantajlı grupların sorunlarının çözülmesi ve eşit vatandaşlık çerçevesinde yaşamaları konusundaki çalışma takvimimiz önümüzde ve çalışmalar devam ediyor" dedi.

Bakan Çelik, dezavantajlı gruplar içerindeki en önemli grubun Roman vatandaşlar olduğunu tespit ettiklerini ve bu nedenle de "Roman çalıştayı" gerçekleştirdiklerini ifade ederek, Romanların bütün sorunlarının çalıştayda ele alındığını bildirdi. Çelik, bu sorunların en başında gelenin, mevzuattaki ayrımcılık olduğunu ifade etti.

Romanlar için ayrımcılık içeren, mevzuatta yer alan düzenlemeleri değiştirdiklerini belirten Çelik, "Esas ayrımcılık; kafalardaki, bakış açısındaki, zihniyetlerdeki ayrımcılıktır. Bu düzenlemeler, vatandaşlarımızın önyargılı bakışlarını da ortadan kaldıracak ve milli birliğimize önemli katkılar sağlayacaktır" diye konuştu.

Komisyonun CHP ve MHP'li üyeleri, ilgili fıkranın tümüyle kaldırılmasıyla, İçişleri Bakanlığının, Afrika'dan gelen kaçak göçebeleri sınır dışı etme yetkisinin de ortadan kalkacağını ifade ederek, "Yabancı göçebelerin sınır dışı edilmelerine İçişleri Bakanlığı salahiyetlidir" cümlesinin madde de kalmasını istediler.

MHP Ankara Milletvekili Bekir Aksoy, fıkranın tamamen kaldırılmasıyla sorun yaşanabileceğini belirterek, "Elimizi kolumuzu bağlamayalım. Afrika ülkelerinden gelebilecek göçebeleri ne yaparız o zaman?" dedi.

"Önyargıların artık yıkılması gerekiyor"

Roman Gençlik Derneği Başkanı Selçuk Karadeniz de Romanların sorunlarının her platformda tartışılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Çingenelere karşı aşırı önyargılı olunduğunu ve bu önyargıların artık yıkılması gerektiğini vurgulayan Karadeniz, "Ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım, Romanım ve Türküm" dedi.

Karadeniz, Türkiye'de yaklaşık 2 milyon Roman olmasına rağmen, üniversite mezununun, kendisinin de aralarında bulunduğu 60 kişi olduğunu ve Romanların yüzde 70'inin okuma-yazma bilmediğini ifade ederek, Kültür ve Turizm Bakanlığının sitesinde de yer alan, Çingenelerin karşılığı olarak kullanılan, "hırsız, arsız ve fuhuş yapan" ibaresinin çıkartılmasını istedi.

MHP ve CHP'li milletvekilleri, "Yabancı göçebelerin sınır dışı edilmelerine İçişleri Bakanlığı salahiyetlidir" cümlesinin maddede kalmasını içeren bir önerge verdi, ancak önerge kabul edilmedi.

Daha sonra, kanun teklifi kabul edildi.

Teklife göre, "Tabiiyetsiz veya yabancı devlet tebaası olan çingenelerin ve Türk kültürüne bağlı olmayan yabancı göçebelerin sınır dışı edilmelerine, İçişleri Bakanlığı salahiyetlidir" fıkrası yasadan çıkarılacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir