Çinli gelin, Sakarya’da üretti Afrika’ya sattı

Çin’de gönlünü kaptırdığı Levent Bayraktar ile evlenerek Sakarya’ya yerleşen Crystal Bayraktar, burada girişimci oldu. Çinli gelin online sattığı kişiye özgü gömlekleri, şimdiden Afrika’ya ihraç etti...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hasan COŞKUN 

SAKARYA - Ülkesi Çin’de British American Tobbaco, Cadbury, Nestle & Kraft gibi dünya devleri için çalışırken gönlünü Levent Bayraktar’a kaptıran Crystal Bayraktar, şimdi Sakarya’da kişiye özel gömlek üretiyor. Çinli gelin, ilk ihracatını da Afrika’ya yapmış.

Çin’de özel bir şirkette görev yaparken tanıştığı Levent Bayraktar’ın babasını kaybetmesi üzerine Türkiye’ye dönmesi Crystal Bayraktar’ın da hayatını değiştirmiş. Yeni adım attığı bu ülkede tecrübelerini üretime aktaran Çinli gelin, ‘erkekler alışverişte sabırsız’ diyerek, bunu iş fikrine nasıl çevirdiğini gazetemize anlattı. Biz sorularımızı Türkçe sorduk, Crystal Bayraktar eşine İngilizce olarak anlattı, Levent Bayraktar da çevirmenliğimizi yaptı. Ancak hatırlatmakta fayda var, Türkçe’yi kusursuz anlayan Çinli gelin, konuşma konusunda da hızla ilerliyor.

“Erkekler alışverişte daha az zaman harcamak istiyor. Bunun için bir e-ticaret sitesi kurduk. Bir yıl süren Ar-Ge çalışmalarımız sonrasında üretime başladık. time2shirt.com böyle doğdu” diyor Crystal Bayraktar, iş hayatında erkeklerin rahat etmesinin üzerlerine uygun gömlek seçmekten geçtiğinin de altını çiziyor. Bayraktar,  “Erkek için en mükemmel gömleği üretebilmek hedefimizdi ve tam kalıbı oluşturmak için de 3 ay kadar çalıştık” şeklinde konuşuyor ve şunları söylüyor: “Erkekler günde en az 8-9 saat gömleği üzerlerinde taşıyorlar. Rahat olması, sıkıntı vermemesi yani kısaca iyi hissettirmesi gerekir. Biz de erkekler için bu derece önemli bir kıyafet için kişiye özel üretim sunmayı amaçladık ve time2shirt e-ticaret sitemizi hayata geçirdik. Bu fikrin ilham kaynağı eşimin alışverişteki sabırsızlığı... ”

Online terzi hizmeti...

Bayraktar, Easle markasını sektördeki diğer markalardan farklılaştıran özelliklerle ilgili olarak ise “Piyasada çok fazla gömlek üreticisi var ama kişiye özel üretim yapan çok az marka var. Gelir seviyesi arttıkça daha özel ürünler tercih ediliyor” diyor. Çinli gelin küçük de bir sır veriyor, “Sektörde bilinen iyi markaları aldığınızda ödediğiniz paranın yüzde 60’nı kumaşa ödersiniz” ve ekliyor “Biz ise ödenen paranın yüzde 80’ini kumaş için harcıyoruz.”

Online terzi hizmeti de verdiklerini anlatıyor Bayraktar ve “Standart beden isteyemeyen müşterilerimize istedikleri gömlekleri tasarlıyoruz. Yakasını manşetini kendileri seçebiliyor” diyor. Ayrıca Bayraktar, gömlek sahibinin başharfini de işleyebildiklerini belirtiyor.

Hedeflerinin ilk olarak beyaz yakalı erkekler olduğunu ancak profilin farklılık gösterdiğini de anlatan Bayraktar, “Şimdi Türkler için  iç piyasada gömlekplus.com’u kullanacağız.İleriki dönemlerde mendilden kravata, kol düğmesinden kravat iğnesine kadar birçok ürünü de üreteceğiz. Nihai hedefiz erkek giyimindeki her şeyin web sitemizden temin edilebilmesi” şeklinde konuşuyor.

Avrupa mat Afrika parlak gömlek istiyor

İlk ihracatlarını Afrika’ya yaptıklarını ifade ediyor Crystal Bayraktar ve Türkiye’nin ihracatına katkıda bulunmaktan son derece memnun olduğunu kaydediyor. Bayraktar, “Dünya pazarlarında da marka olmayı hedefliyoruz. Bunun için ilk etapta Afrika, Doğu Avrupa ve Rusya pazarını düşünüyoruz. Ufak çaplı da olsa ilk ürünleri Afrika’ya gönderdik” diyor ve şunları ekliyor” Türkiye’de erkeklerin renk tercihleri için bir araştırma yaptık. En çok mavi renk ve tonlarını tercih ediyorlar. Hatta oran yüzde 50! Ardından da beyaz, gri ve siyah geliyor. Ama Afrika’da  parlak, Avrupa’da mat renkler tercih ediliyor. Bu bilgiler bizim için yol gösterici.”

Bu konularda ilginizi çekebilir