Çinliler maden kazası için Zonguldak'a geliyor

Çinli ekip, 17 Mayıs'taki patlamanın ardından 2 madencinin cesetlerinin çıkarılması için hasarlı Yeni Karadon Servis Kuyusunun onarım çalışmasına başlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZONGULDAK - Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında 17 Mayıstaki patlamanın ardından 2 madencinin cesetlerinin çıkarılması için hasarlı Yeni Karadon Servis Kuyusunun onarım çalışmasına başlayacak ekipten 10 kişi yarın gelecek.

TTK Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, maden ocağının eksi 540 kodunda meydana gelen patlamada madenci Engin Düzcük ve Dursun Kartal'ın cesetlerinin çıkarılması için hasarlı kuyuda onarım yapılmasına yönelik ihaleyi kazanan Çin'den Sino Steel Industr Trade Group Corporation şirketinin 10 kişilik ekibinin vize problemi çözüldü.

Vizeleri alınmasına karşın Çin'den gelen uçaklarda yer olmamasından dolayı bir süredir Türkiye'ye gelemediği bildirilen 10 kişilik ekip, yaşanan sıkıntının çözümüyle yarın Türkiye'de olacak.

Yer teslimi 26 Kasımda yapılan Çinli firmanın ekibi kuyuda ön çalışma yapmasından sonra diğer görevliler onarıma başlayacak.

TTK Genel Müdürü Burhan İnan AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çin'den Türkiye'ye gelen uçakların dolu olması nedeniyle 10 kişilik ekibin gelemediğini, bilet sorununun çözüldüğünü söyledi.

Gelişmeleri sürekli takip ettiklerini anlatan İnan, şöyle konuştu:

"Öncelikle 10 kişilik ekip, yarın Türkiye'de olacak. Bunun dışında 8 kişi için daha vize başvurusunda bulunuldu. Biz de elçiliğe kolaylık sağlanması için gerekli yazıyı gönderdik. Ekipler sürekli Çin'e gidip gelecek. 150 günde bütün onarım işi tamamlanacak. Biz madencilerin cesetlerinin 45 gün içinde çıkarılmasını istiyoruz. Ancak, şehitlerimizi daha erken kuyudan alacağımıza inanıyorum. Hiç kimse madenlerde işçilerin burnu bile kanasın istemez. Ne yazık ki böyle üzücü olaylarla karşılaşabiliyoruz."

İhale süreci

TTK maden ocağının eksi 540 kodunda meydana gelen patlamayla oluşan göçüklerde Engin Düzcük ve Dursun Kartal'ın cesetlerine rastlanılmaması üzerine 735 metre derinliğe kadar ulaşan kuyuya düştüğü tahmin edilen işçilerin cenazesi çıkarılamadı.

Kuyunun onarılmasına yönelik çalışmalar kapsamında, 16 Ağustos'ta Çinli mühendislerden oluşan ekibin incelemelerde bulunarak ülkelerine dönmelerinin ardından, TTK yetkilileri kuyunun montajını yapan CITIC International Cooperation firmasının işe bir an önce başlaması için görüşmelerde bulundu.

Kurumla arasında 10 yıllık tamir ve bakım sözleşmesi bulunmasına karşın CITIC firması, deneyimli elemanları bulunmadığı, kuyunun onarımının uzmanlık isteyen iş olduğunu ileri sürerek, işi yapamayacağını kuruma gönderdiği bir mektupla bildirdi.

Bunun üzerine TTK yönetimi, kuyunun onarım işi için 18 Ekimde uluslararası ihaleye çıkmış, işi üstlenen Çinli SSIT firmasıyla sözleşme imzalamıştı. Firmaya 26 Kasımda yer teslimi yapılmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir