Çinliler Türkiye'nin demiryollarını yenileyecek

Çin Halk Cumhuriyeti ile imzalanan anlaşmaya göre Türkiye'nin demiryolları Çinliler tarafından modernize edilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yarın Çin Halk Cumhuriyeti ile Türkiye arasında demiryolları alanında işbirliğine yönelik bir anlaşma imzalanacağını bildirerek, "Bu anlaşma, Türkiye Cumhuriyeti demiryollarının altyapısını modernleştirme projesidir" dedi.
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak yarın Ankara'da resmi temaslarda bulunacak Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Ven Ciabao'nun heyetinde yer alan Çin Demiryolları Bakanı Liu Zhijun ile makamında görüştü. 
Görüşme sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yıldırım, Zhijun ile bir yıl içerisinde üç kez bir araya geldiklerini, iki ülke arasında demiryolları alanında artan ilişkilere paralel olarak karşılıklı ziyaretlerin de arttığını söyledi.
Ağustos ayında Çin'e ziyarette bulunduğunu anımsatan Yıldırım, "Ulaştırma alanındaki en büyük projelerimizden birisi Ankara-İstanbul hızlı tren projesinde Çin ile işbirliğimiz söz konusudur. Eskişehir-İstanbul kısmından oluşan ikinci etabın inşası Çinli firmaların da bulunduğu bir konsorsiyum tarafından sürdürülmektedir. Ankara-Sivas Demiryolu Projesi'nin Yerköy-Yozgat-Sivas hattının altyapı inşaatı yapım işi de Çinli bir şirketin içinde bulunduğu konsorsiyuma verilmiş olup bu hatta da çalışmalar devam ediyor" diye konuştu.
Yıldırım, iki ülke arasındaki mesafe uzak olsa da işbirliği çalışmalarıyla Türkiye-Çin ilişkilerinin stratejik bir boyut kazandığını söyledi.
Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Ciabao ile Başbakan Erdoğan'ın yarın gerçekleştirecekleri görüşme sonrasında Çinli Bakan Zhijun ile demiryolları alanında işbirliğine yönelik bir anlaşma imzalayacaklarını söyleyen Yıldırım, ulaştırma ve denizcilik ile bilgi ve iletişim teknolojileri alanlarında iki ayrı anlaşmanın da imzalanacağını bildirdi.
Yıldırım, Çin işbirliğinde yapılması planlanan 8 proje bulunduğunu, 4 bin 500 kilometreye yakın demiryolunun bu kapsamda yapılacağını anlattı. "Bu anlaşma, Türkiye Cumhuriyeti demiryollarının altyapısını modernleştirme projesidir" diyen Yıldırım, anlaşmanın yürürlüğe girmesinden sonra projelerin hızlı bir şekilde başlayacağını kaydetti.
Konuk Bakan Zhijun ise demiryolu alanındaki işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bu işbirliğinin tarihi bir öneme sahip olacağını belirten Zhijun, bu çalışmanın sadece demiryollarında değil, farklı alanlarda da katkı sağlayacağını söyledi.
Konuşmaların ardından iki bakan birbirine çeşitli hediyeler sundu.