Ciroda Anadolu AVM'leri İstanbul'u solladı

AYD ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi sonuçları açıklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Geçen yıl Haziran ayında 101 puan olarak gerçekleşen Anadolu ciro endeksi, Haziran 2010'da 20 puan artış göstererek 122 puana ulaşırken, İstanbul'daki ciro artışlarını geride bıraktı.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal, endeksin haziran ayı sonuçlarını ve ilk yarı değerlendirmelerini basın toplantısıyla açıkladı.

AYD ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi'ne göre, Türkiye genelinde geçen yıla göre 6 aylık metrekare cirolarında artış yüzde 16'ya ulaştı. Yılın ilk altı ayında gerçekleşen toplam ciro 12,5 milyar lira oldu. 2010 yılı toplam ciro beklentisi 25 milyar iken, 6 aylık rakamlar yıllık hedefin aşılacağını gösterdi.

Haziran 2009'da 101 puan olarak gerçekleşen Anadolu ciro endeksi, Haziran 2010'da 20 puan artış göstererek 122 puana ulaşırken, İstanbul'daki ciro artışlarını geride bıraktı. Anadolu'daki AVM'lerde gerçekleşen ciro 6,5 milyar liraya yükselirken, ilk kez İstanbul cirolarını geçti.

İstanbul'da gerçekleşen toplam AVM cirosu ilk altı ayda 6,1 milyar lira oldu. Metrekare bazında cirolarda İstanbul, Anadolu'daki metrekare cirolarının yüzde 25 üzerinde kaldı.

Haziran ayı ciroları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 artış göstererek, son sekiz ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

300 bin metrekare eklendi

Anadolu şehirlerinde gerçekleşen 6 aylık ziyaretçi sayısı 270 milyon, İstanbul'da toplam 225 milyon kişi oldu. 2010 yılı için tahmin edilen ziyaretçi sayısı 1,1 milyar iken, yılın ilk 6 ayında 500 milyon ziyaret, yıl sonuna kadar yeni açılacak AVM'lerin sektöre eklenmesiyle hedeflerin tutturulacağını gösterdi.

Yılın ilk yarısında açılan 10 AVM ile sektöre toplam 300 bin metrekare eklenerek, toplam kiralanabilir alan 6 milyon metrekareye ulaştı. Türkiye genelinde faaliyet gösteren 256 AVM ile bin kişi başına düşen AVM kiralanabilir alanı 82 metrekare/kişiye ulaştı.

"Önümüzdeki 6 ayda en iyi ciroları gerçekleştirmeyi bekliyoruz"

Hakan Kodal, Türkiye'de 256 AVM bulunduğunu, sektördeki toplam yatırım tutarının 35 milyar dolar olduğunu ve yatırımın üçte birinin yabancı sermaye tarafında yapıldığını, 350 bin kişiye istihdam sağlandığını açıkladı.

İlk yarıda açılan 10 AVM'nin metrekare olarak yüzde 85'inin, Ankara ve İstanbul'da faaliyete geçtiğini, Türkiye'de 81 ilin 45'inde AVM bulunduğunu kaydeden Kodal, 2000 yılında 1 milyon metrekare olan toplam kiralanabilir alanın 10 yılda 6 kat artış gösterdiğini ve büyümenin önemli kısmının Anadolu'da yaşandığını belirtti.

Kodal, yılın ilk 6 ayını "iyi bir dönem" olarak tanımlarken, ikinci yarıda okulların açılması, yıl sonu alışverişi, Ramazan ve bayramların etkisiyle rekor yaşanabileceğini ifade ederek, "Geçen 2-3 yıla göre, önümüzdeki 6 ayda en iyi ciroları gerçekleştirmeyi bekliyoruz" dedi.

Son 9 ayın en yüksek ciro değerinin Haziran 2010'da gerçekleştiğine ve geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 artış görüldüğüne değinen Kodal, 2010 ilk yarı ciro endeksi ortalaması 114 iken, 2009 yılı ilk yarı yılı ortalamasına göre yüzde 16 artış görüldüğünü anlattı.

Kodal, Anadolu'da AVM'lere yönelik talebin giderek artığına ve bu artışın cirolara yansıdığına dikkati çekerek, Anadolu'da Haziran 2009'a göre Haziran 2010'da ciroların yüzde 20 oranında artığını ve Anadolu'da AVM kültürüne uyum sağlamanın, tüketim harcamaları üzerinde etkili olduğunu söyledi.

Geçen yıl AVM'lerde 21 milyar lira ciro yapıldığını ve bu yıl için hedefin 25 milyar lira olduğunu kaydeden Kodal, "Bugün itibariyle gördüğümüz kadarıyla 2010 hedefimizi aşacağız. Çünkü ilk 6 ayda yıllık hedefin yüzde 50'sini zaten aşmış vaziyetteyiz. Hedefin yüzde 10 civarında üzerinde olabiliriz" diye konuştu.

Kodal, ilk yarıda 12,6 milyar liralık cironun 6,5 milyar liralık kısmının Anadolu, 6,1 milyar liralık kısmının İstanbul'da yapıldığına işaret ederek, ilk kez Anadolu'daki AVM'lerin toplam cirosunun İstanbul'u geçtiğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir