Çırpınırdın Karadeniz...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KARABÜK'ten / Hakkı BİLGÜCÜ

[email protected]

İlimizin sivil toplum kuruluşlarından Karabük Dernekler Federasyonu (KARDERFED) bünyesinde Yeniceliler Derneği, Eskipazarlılar Derneği, Eflaniler Derneği. Ovacıklılar Derneği ve Safranbolular Derneği bulunuyor. KARDERFED Başkanlığı'nı ise, başarılı işadamı Cevdet Akay yapıyor.

KASTOB ise 22 illin sivil demokratik kuruluşlarının, birlik başkanlarının katılımıyla oluşmuş sivil bir platform. Bünyesinde 3 bin 500 dolayında vakıf, dernek ve birlik barındırıyor. Bu haliyle Türkiye'nin en büyük sivil toplum hareketi olarak tanınıyor. Başkanlığını ise Hasan Ekşi yapıyor. KASTOB Karadeniz'de sadece ekonomik kalkınma alanında çalışmalar yapmıyor. Çevre kirliliğine neden olan etkenler, plansız yapılaşma, kirliliğin etkin olduğu bölgelerdeki sağlık sorunlarının giderilmesi için de çok önemli çalışmalar gerçekleştiriyor.

İşte bu iki önemli kuruluşumuzun işbirliğinde geçtiğimiz günlerde Karabük, 4. Karadeniz Kurultayı'na ev sahipliği yaptı. Karadeniz Bölgesi'nin sorunları ve çözümü için ortaya konulan önerilerin tartışıldığı kurultaya 'Çırpınırdı Karadeniz' türküsü damgasını vurdu. Azerin isimli Azerbaycanlı ses sanatçısı tarafından seslendirilen türküye çekilen klibin galası, Safranbolu ilçesinin muhteşem tarihi yapısı Cinci Han'da yapıldı.

4. Karadeniz Kurultayı'na Karabük milletvekilleri Mehmet Ceylan, Cumhur Ünal ve Mustafa Ünal katıldı. Karadeniz Bölgesi'nin sorunları enine boyuna tartışıldı, çözümü için öneriler ortaya konuldu. Böylesine önemli bir toplantıya, Karabük milletvekilleri dışında Karadeniz Bölgesi'ndeki diğer illerin milletvekilleri maalesef katılmadı.

Hatırlatmak gerekir ki Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Karadeniz Bölgesi için Cumhuriyet dönemi içerisinde dokuz kalkınma planı çalışması yaptı. Fakat Karadeniz, gerek iller arasındaki koordinasyon yetersizliğinden gerek alt yapı yetersizliğinden dolayı sürekli göç verdi. DPT tarafından yaptırılan veya yapılan kalkınma planları, hep devletin tozlu raflarında kaldı. Çok yüksek maddi kaynak ayrılarak hazırlanan raporlar, değişen siyasi iktidarlar tarafından, maalesef değerlendirilip uygulanamadı. Bu raporlardaki görüşler kamuoyunda da tartışılmadı. İşte böyle kurultaylar, bu gibi bölge sorunlarının ele alınıp, çözüm önerileri getirilmesi açısından önem taşıyor. Kurultayda, KARDERFED'in KASTOB ile işbirliği yapması ve toplantıda ele alınanların bir kitap haline getirilecek olması, bu açıdan büyük değere sahip.

Sonuç olarak görülüyor ki, 'Çırpınırdın Karadeniz'in de anlattığı gibi  'Karadeniz' gerçekten sorunlarının çözümü için çırpınıyor. Ayrıca Azerin isimli sanatçının türkü ile anlatmaya çalıştığı gibi Karadeniz'in sorunları sadece bölgedeki illerin işbirliğine değil, Azerbaycan devletinin de katılımıyla oluşan işbirliğine, birlikteliğe ihtiyaç duyuyor.