Coca-Cola Türkiye yüzde 10 büyüdü

Coca-Cola Türkiye, 2010'u inovasyon yılı ilan ederek, yaz döneminde maden suyu kategorisine girdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Coca-Cola Türkiye Başkanı Galya Frayman Molinas, Coca-Cola Türkiye'nin ilk 6 ayda yüzde 10,3 büyüğünü söyledi.

Coca-Cola Türkiye, 2010'u inovasyon yılı ilan ederek, yaz döneminde maden suyu kategorisine girdi. Alkolsüz içecek sektörünün yüzde 90'ını oluşturan tüm kategorilerinde aktif oyuncu olan Coca-Cola Türkiye'nin yeni ürünlerle birlikte toplam 8 kategoride 15 markası oldu.

3 markasının altında geliştirdiği 11 yeni ürünle 4 adım atan şirket, Doğadan markası ile sıcak bitki ve meyve çayını soğuk içecek olarak üretirken, Damla Minera markası ile maden suyu kategorisine girdi. Cappy Çilekli Limonata ile gelişen bu kategoriye yenilik getirilirken, Cappy Ramazan Şerbeti ile Ramazan ayına özel bir ürün geliştirildi.

Coca-Cola Türkiye Başkanı Galya Frayman Molinas, pazarda yılın ilk 6 ayında güzel bir ivme yakalandığını, bunun yılın ikinci yarısında devam edeceğini öngördüklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Geçen yıl alkolsüz içecekler pazarı yüzde 1 küçülmüştü. Bu yıl ilk 6 ayda yüzde 9'luk büyüme gördük. Bu büyümeyi de bütün içecek kategorilerinde görüyoruz. Pazarın yüzde 9'unu oluşturan gazlı içecekler kategorisi yüzde 7, yüzde 2,5'ini oluşturan meyve suyu kategorisi yüzde 7, yüzde 31'ini oluşturan paketli su kategorisi yüzde 19, buzlu çay kategorisi yüzde 32, enerji içecekleri kategorisi yüzde 33 ve sporcu içeceği kategorisi yüzde 17 büyüdü."

Molinas, 1998 ve 2001 krizlerinin ardından olduğu gibi, krizde belirli bir aşağı gidiş yaşandıktan sonra tüketicinin yeni ürünleri denemeye çok açık hale geldiğini belirterek, "Bu, bizim için çok önemli bir öğrenimdi. O yüzden 2008 sonunu ve 2009'u biz bu amaçla çalışarak geçirdik. Bu beklentiyle, 3 tane markada 11 tane yeni ürün çıkardık" dedi.

İlk altı ayda yüzde 10,3 büyüme

Galya Frayman Molinas, ürünlerin toplam alkolsüz içecek pazarını büyüteceğini dile getirerek, "Büyüyüp, pazara katkıda bulunabiliyorsak, bir de tüketiciye seçenek verebiliyorsak hem paket anlamında hem de ürün tadı anlamında, o zaman başarı kriterlerimizi tamamlamış oluyoruz" dedi.

Türkiye'de içeceğin yüzde 30'unun ticari olmadığını, içecek pazarının nasıl ve nerelerden büyüyebileceğine yönelik çalıştıklarını ifade eden Molinas, Coca-Cola Türkiye'nin ilk 6 ayda yüzde 10,3 büyüğünü kaydetti.

"Know-How paylaşımı olabilir"

Tüketiciyi derinlemesine anlamaya çok önem verdiklerini ifade eden Molinas, iletişimin de bir inovasyon olduğunu, kurum olarak toplumun dinamiklerini öğrenmeye çalıştıklarını, farklı disiplinlerden yararlandıklarını ve dışa dönük bakışın önemli olduğunu anlattı.

Molinas, ürün gelişiminde dünya üzerinde Coca-Cola'nın farklı coğrafyalardaki Ar-Ge merkezleri ile çalışıldığının altını çizerek, Coca-Cola Türkiye'nin pazarlama kadrosundaki yaş ortalamasının 32 olduğunu dile getirdi ve "Genç girişimci ekiple çalışınca güzel ürünler çıkıyor" dedi.

Doğadan'ın soğuk ürünlerinin Türkiye'de geliştirildiğini, içinde kullanılan kuşburnu, ada çayı gibi bitkilerin Türkiye'nin sevdiği tatlar olduğunu belirten Molinas, "Coca-Cola sisteminde 5 ülkede, ürünler üretilen bir segment. Biz de Doğadan'ı çıkararak bu 5 ülkeden biri haline geldik. Hedefimiz, Doğadan'ın kendine has konumlamasını diğer ülkelere de ihraç edebilmek. Orada bir potansiyel görüyoruz. Bu fikri genişletip, diğer ülkelerde de kullanabiliriz görüşündeyiz" diye konuştu.

Molinas, ürünün tadım çalışmalarıyla 500 bin kişiye ulaştıklarını kaydederek, ürünü tadan 10 kişiden 8'inin, gidip satın aldığını söyledi.

Damla Minera maden suyu kategorisine girdiklerini hatırlatan Molinas, bu kategorinin son 5 yılda Türkiye'de ortalama yıllık yüzde 5 büyüdüğüne dikkati çekerek, Türkiye'de kişi başı yıllık tüketim 4 litre iken Avrupa'da 20 litre olduğunu ve bu kategoride de büyük potansiyel bulunduğunu belirtti.

Molinas, Ramazan ayının içecek sektörüne güzel fırsatlar sunan bir dönem olduğunu belirterek, Cappy Ramazan Şerbeti'ne ilişkin olarak şunları anlattı:

"Biz, ilk defa olarak bir ürünle bu dönemde farklılaşmayı öngördük. Zencefil, siyah üzüm, incir, erik, sarı üzüm gibi bir sürü meyvenin bileşimi. Geleneği sürdürmeyi hedefliyor Ramazan Şerbeti. Ramazan pidesi nasıl özeldir, o döneme hastır ve onu beklersiniz, arzu ediyoruz ki aynı şekilde Ramazan Şerbeti de o dönemde sevilen, beklenilen bir tat olsun. Başarılı olursa başka ülkelere know-how paylaşımı olabilir."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir