”Çok boyutlu ortaklığımız derinleşecek”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Rusya ilişkilerinin özellikle son yıllarda olağan bir gelişme gösterdiğine dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MOSKOVA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ve Rusya ilişkilerinin özellikle son yıllarda olağan bir gelişme gösterdiğini belirterek, iki ülke arasındaki çok boyutlu ortaklığın daha da derinleşeceğini söyledi.

Rusya'nın önde gelen gazetelerinden İzvestiya, ziyaret dolayısıyla Zaman gazetesi ile birlikte bugün özel bir ek yayımladı. "İzvestiya-Zaman ortak özel Türkiye eki" olarak yapılan Rusça yayında, Cumhurbaşkanı Gül'ün özel demeci yer aldı.

Ziyareti öncesinde Türk-Rus ilişkilerini değerlendiren Cumhurbaşkanı Gül, "Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerinin 500 yılı aşkın köklü bir geçmişe dayandığını ve Sovyetler Birliği'nin, Kurtuluş Savaşı sırasında Ankara Hükümetini tanıyan ilk büyük güç olduğunu" kaydetti. Gül,  "1990'ların başından bu yana da Rusya Federasyonu'nun bağımsız bir uluslararası aktör olarak ortaya çıkmasıyla beraber, Türk-Rus ilişkilerinde yeni bir dönem başlamıştır. Bu dönemde ekonomik-ticari ilişkilerimiz itici gücü oluşturmuş ve özellikle son yıllarda ilişkilerimizde olağanüstü bir gelişme vuku bulmuştur. Bu çerçevede, halihazırda ülkelerimiz arasında ikili bir siyasi sorun bulunmadığını belirtmek isterim" dedi.

Ekonomik ve ticari ilişkilerin son dönemde dikkat çekici boyutlar kazandığını ve bu çerçevede 2008 yılında Rusya'nın, yaklaşık 38 milyar dolarlık toplam ticaret hacmiyle Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı haline geldiğine dikkat çeken Gül, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Enerji alanındaki ilişkilerimiz, 2003 yılında faaliyete geçen Mavi Akım projesinin de katkısıyla stratejik nitelik kazanmış olup, bu meyanda, doğal gazımızın üçte ikisini ve petrolümüzün yaklaşık yüzde 25'ini Rusya'dan almaktayız. Türk inşaat firmalarının şimdiye kadar Rusya'da üstlendikleri projelerin toplam değerinin 30 milyar dolara ulaşması, dolayısıyla Türk müteahhitlerinin tüm dünyada üstlendikleri işlerin yaklaşık dörtte birinin Rusya'da olması; ayrıca, Türkiye'yi ziyaret eden Rus turistlerin sayısının 2008 yılında 3 milyona yaklaşması, ekonomik-ticari ilişkilerimizin geldiği aşamayı gözler önüne seren somut verilerdir. Keza, 2007 yılının Türkiye;de Rus Kültür Yılı, 2008'in ise Rusya'da Türk Kültür Yılı olarak kutlanması vesilesiyle düzenlenen başarılı etkinlikler, turizmin yanı sıra halklarımızın yakınlaşmasına, birbirlerini daha iyi tanımalarına katkıda bulunmuştur."

Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in aralık 2004'te devlet başkanlığı görevi sırasındaki Türkiye ziyaretinde imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu Arasında Dostluğun ve Çok Boyutlu Ortaklığın Derinleştirilmesine İlişkin Ortak Deklarasyon"da hedefin "çok boyutlu güçlendirilmiş ortaklık" olarak tespit edildiğini kaydeden Gül, "2004 yılından bu yana üst düzey ziyaret trafiği artarak devam etmiş, ilişkilerimiz yeni bir aşamaya doğru ilerlemiş ve dostluğumuz ve çok boyutlu ortaklığımız daha da derinleştirilerek gelişmiştir" ifadelerini kullandı.

"Hedeflediğimiz ilişkilerimize ait görüş alışverişinde bulunacağız"

Cumhurbaşkanı Gül, bugün başlayacak 4 günlük devlet ziyareti çerçevesinde Moskova ve Kazan kentlerine gideceğini belirterek, "Bu vesileyle Devlet Başkanı Sayın (Dimitriy) Medvedev ile önümüzdeki dönem zarfında her alanda ilerlemesini hedeflediğimiz ilişkilerimize ait bir nevi yol haritası üzerinde görüş alışverişinde bulunacağız" dedi.

Medvedev ile ayrıca bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunmayı planladığını ifade eden Gül, şunları kaydetti:

"Bu ziyaretin ikili ilişki ve işbirliğimize yeni bir ivme vereceği kanaatindeyim. Esasen, geçmiş dönemlerde yapılan en üst düzeydeki karşılıklı ziyaretler başta siyasi ve ekonomik ilişkilerimiz olmak üzere, her alandaki ilişki ve işbirliğimize olumlu şekilde yansımış, teknik-bürokratik seviyede ortaya  çıkan bazı sorunlu hususlar dahil, tüm meselelerin daha kolay çözümlenmesi için olumlu bir ortam sağlamıştır. Ziyaretim sırasında Rusya'nın en zengin bölgelerinden biri olan ve Türkiye'nin de özel ilişkiler içinde bulunduğu Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti'ne de giderek Cumhurbaşkanı Sayın (Mintimer)Şaymiyev ile görüşeceğim."