Çok heyecanlı bir süreç yaşıyoruz

Değişim sürecinin lideri olmayı hedefleyen Blackberry CEO'su Thorsten Heins:Mobil iletişimden mobil bilişime geçiş ekonomik büyüme yaratacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem ERYAR ÜNLÜ

Son 3 yıl içerisinde akıllı telefon pazarındaki payı  yüzde 20'den yüzde 3'lere kadar gerileyen Kanadalı Blackberry (RIM), strateji değişikliğine giderek, yeniden eski günlerine dönmeyi hedefliyor. Bu sürecin en önemli mimarı bir sene önce şirketin CEO'luk koltuğuna oturan Thorstten Heins.

Blackberry CEO'su Thorsten Heins, bir süredir Kanadalı markanın eski parlak gündelerine dönmesi için yaşamsal önem taşıyan yeni ürünleri tanıtmakla meşgul. Almanya'da doğan ve kariyerinin ilk 23 yılını Siemens'te geçiren Heins, geçtiğimiz sene CEO'luk konumuna geldi. Thorsten Heins, göreve geldiğinde RIM'in hisselerinin değer kazanması için olası ortaklıklar ya da patent satışları dahil, şirket stratejisinde önemli değişiklikler yapılacağını açıklamıştı.

"Stratejinin yenilenmesi bir sene önce başladı. O zaman bana Blackberry'nin iflas edeceği; iki ay içinde tüm nakit birikiminin eriyeceği söyleniyordu. Dolayısıyla yönetim kurulu açısından alternatif stratejileri gündeme almak gerekiyordu. Bugün ise bu noktadayız. Blackberry 10 piyasaya çıktı. Geçen çeyrekte açıkladığımız gibi bankada 2.8 milyar dolar nakit paramız var. İflas etmedik. Borcumuz yok. Pazarlamaya yatıracak paramız var. İnovasyona yatırım yapacak paramız var" diyen Heins, "Stratejimiz, geri çekilmek yerine, fırsatları değerlendirmek üzerine odaklanacak" ifadesini kullanıyor.

Başardık demek için erken

[PAGE]

Başardık demek için erken
Ocak ayı sonunda akıllı telefon pazarına geri dönen BlackBerry, BlackBerry 10 işletim sistemi yüklü ilk modeli Z10 ile pazar payı arıyor. Satışların oldukça başarılı olduğunu ifade eden CEO Heins, yine de "Başardık demek için erken" yorumunu yaparak, başarı ilan etmek için biraz daha veriye ihtiyaç duyduğunu söylüyor. 
Goldman Sachs tarafından yapılan analize göre, yılın ilk çeyreği için Z10 modelinin 500 bin adet satış yaptığı tahmin ediliyor. Q10 modelinin de eklenmesiyle BB10 cihazlarının her çeyrek 2-3 milyon arasında satış yapacağı öngörülüyor. Yıl sonunda ise toplam satış rakamının 6.5 milyon - 9.5 milyon arasında olması bekleniyor.
Geçiş sürecinin lideri olmak istiyoruz
"Çok heyecanlı bir süreç yaşıyoruz. Mobil iletişimden mobil bilişime geçiş büyük bir ekonomik büyüme yaratacak. Yeni bir platform kurmamızın nedeni de bu" diyen Heins, "Mobil iletişimden mobil bilişime geçişin lideri olmak istiyoruz. Bu geçiş, büyük bir ekonomik büyüme nedeni olacak; yeni istihdam fırsatları yaratacak; ekonomilerimizde ve toplumlarımızda refah yaratacak" yorumlarında bulunuyor. 
Thorsten Heins, Z10'un tanıtımının ardından Avustralya'nın finans dergilerinden Australian Financial Review'a verdiği röportajda, Blackberry 10 ve ilk üyesi Z10'a olan talepten oldukça memnun olduğunu dile getiriyor. Blackberry 10'un çoklu görev desteği konusunda iPhone'u geri bıraktığını söyleyen Heins, "Apple, akıllı telefon dünyasına dokunmatik cihazları getirerek inanılmaz bir iş yaptı. Kullanıcı arayüzü ile harikalar yarattılar ve onların tasarım ikonu olduğu bir gerçek. Bizler de bu başarıyı kabul edip saygı göstermemiz lazım. Fakat tarihin tekerrür ettiğini düşünüyorum. Sektörümüzdeki yenilik hızı inanılmaz yüksek. Eğer siz bu hıza ayak uyduramazsanız, bir bakıyorsunuz eski yerinizde değilsiniz. iPhone'un şu anki arayüzü de, 2007'deki devrimine saygısızlık etmek istemem ancak, 5 yıl önceye ait" yorumlarını yapıyor.
Heins'ın FT.com'da yer alan söyleşisinde öne çıkan satırlar şöyle:
* Yeni Z10 akıllı telefonunuzu ABD'de pazara sunuyorsunuz. ABD sizin için çok önemli bir pazar. Z10, piyasaya çıktığı ülkelerde nasıl bir performans sergiliyor?
ABD'de pazara çıktığımız için gerçekten çok heyecanlıyız. ABD en büyük, en rekabetçi, en yenilikçi pazar. 30 ülkenin 28'inde piyasaya çıktık ve hem tüketicilerden hem de şirketlerden çok iyi geri dönüşler aldık. Satış sayıları gayet iyi. Bu daha erken bir aşama, dolayısıyla yaşanan sürecin başarılı olduğunu söylemek için daha fazla veriye ihtiyacım var.
* Apple'ın yeterince yenilikçi olmadığını ifade ettiniz. Buna gerçekten inanıyor musunuz?
iPhone'un kullanıcı arayüzünden bahsediyoruz. Apple tasarımda çok güçlü. Son derece güçlü endüstriyel tasarımlara sahipler. iPhone'u piyasaya sürerek, pazarda gerçek bir devrim yarattılar. Fakat belirttiğim gibi kullanıcı arayüzünde ciddi bir yenilik yok. Bu yüzden dolayı insanlar Blackberry ve Z10'a yöneldiler. Biz hayatı kolaylaştıran, tamamen farklı bir model sunuyoruz.

[PAGE]

* Kurumsal stratejinin gözden geçirildiği bir süreçtiniz. Gündeme genel en önemli konular neler?
Stratejinin yenilenmesi bir sene önce başladı. O zaman bana Blackberry'nin iflas edeceği; iki ay içinde tüm nakit birikiminin eriyeceği söyleniyordu. Dolayısıyla yönetim kurulu açısından alternatif stratejileri gündeme almak gerekiyordu. Bugün ise bu noktadayız. Blackberry 10 piyasaya çıktı. Geçen çeyrekte açıkladığımız gibi bankada 2.8 milyar dolar nakit paramız var. İflas etmedik. Borcumuz yok. Pazarlamaya yatıracak paramız var. İnovasyona yatırım yapacak paramız var. Stratejimiz, geri çekilmek yerine, fırsatları değerlendirmek üzerine odaklanacak.
* Mobilin geleceğine yönelik neler söyleyeceksiniz? Yeni telefonlarda standart boy ne olacak? Donanım konusunda bunun dışında gelişmeler olacak mı? Yazılım bu derece önemli olmaya devam edecek mi?
Donanım oyununun belli bir ölçüde oynandığını düşünüyorum. Yazılım çok önemli. Bu yüzden bu yeni platformu kurduk. 27 yıllır mobil iletişim sektöründeyim. Telefon anteninden kurtulduğumuzda çok gururlanmıştık. Bu dev bir sanayi; son 20-25 yılın ekonomisini yarattı. Bu yeni araçların kapasitesi ile teknolojinin nerelere geleceğini göreceğiz.  Mobil iletişimden mobil  bilişime yönelen büyük bir ekonomik büyüme söz konusu. Yeni bir platform kurmamızın nedeni de bu. Mobil iletişimden mobil bilişime geçişin lideri olmak istiyoruz. Çok heyecanlı bir süreç yaşıyoruz. Bu geçiş, büyük bir ekonomik büyüme nedeni olacak; yeni istihdam fırsatları yaratacak; ekonomilerimizde ve toplumlarımızda refah yaratacak . 

Kendi ülkesinde bile Apple'a yenilmişti
Piyasa araştırma şirketleri IDC ve Bloomberg tarafından yapılan araştırmaya göre, bugüne kadar Kanada'da en çok satılan akıllı telefon olan BlackBerry,  2011'de ilk kez ikinciliğe düştü. Araştırmaya göre Apple, 2011'de Kanada'da toplam 2 milyon 850 bin iPhone sattı. BlackBerry satışları ise 2 milyon 80 bin olarak gerçekleşti.