Çorum küresel oyuncu oluyor

Eskişehir, Kahramanmaraş ve Konya'nın ardından DÜNYA ekibi Çorum iş dünyası ile de buluştu. Kentin potansiyel gelişim olanaklarını analiz etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Handan Sema CEYLAN

 

ÇORUM - 1950'li yıllarda leblebiciler sayesinde sermaye birikimi yaratan, toprak sanayi ile büyüyen kent, özellikle 1980'li yıllardan sonra sanayiye yelken açtı.

Yumurta, un ve tuğla sektörlerinde fiyat belirleme kabiliyeti olan kentte, bu yılın ilk çeyreğinde 31.4 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, kentte üç sektörün iç içe olduğunu belirterek, "Lokal olarak tek sektörde yükselmemiz mümkün değil. Bu çeşitlilik anlamında bir zenginlik. Biz bir sanayi şehriyiz. Aynı zamanda Hitit uygarlığının merkezi olarak da bir turizm adresiyiz. Bir taraftan da bir tarım kentiyiz" şeklinde konuştu.

Küresel çapta kendi sektörünün önemli oyuncuları olmayı başaran şirketlere de sahip olan Çorum, yeni yatırımların uluslararası adresi olmaya aday. Kimya sektöründe faaliyet gösteren Ekmekçioğulları, kendi alanında dünyanın 20 oyuncusundan biri. Gıda makineleri üreten Uğur Makine ve Alapala firmaları dünya çapında ilk beş içinde yer alıyor.

Bilsar Tekstil, dünyanın en ünlü moda markalarının gömleklerini üretiyor. Çorum Yumurta ise kurduğu ortaklık yapısıyla, İspanyol meslektaşlarına örnek oldu. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı‘na 70'in üzerinde proje gönderen kent, oradan gelecek kaynakla yeni bir hamleye hazırlanıyor.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir